România a avut anul trecut o creştere economică de 2,9%, după un avans de 0,5% în trimestrul 4
Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, în termeni reali, faţă de 2013, după ce în ultimul trimestru creşterea economică a fost de 0,5% faţă de trimestrul anterior, serie ajustată sezonier, şi de 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, serie brută, potrivit datelor semnal ale INS.
Astfel, creşterea economică din trimestrul al patrulea a fost în termeni reali de 0,5% faţă de precedentele trei luni, în funcţie de date ajustate sezonier fără corecţia cu numărul de zile lucrătoare, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Comparativ cu acelaşi trimestru din 2013, produsul intern brut a avansat cu 2,6% pe serie brută şi cu 2,5% pe serie ajustată sezonier.
"Ca urmare a revizuirii seriei brute pentru anul 2013, în vederea reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive, şi a includerii estimării Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014", se spune în comunicat.
Creşterea economică din primul trimestru al anului trecut, faţă de ultimul trimestru din 2013, a fost ajustată de la 0,8% la 0,3%, iar cea din trimestrul al treilea a fost revizuită în urcare, de la 1,8% la 2,2%, comparativ cu trimestrul al doilea. Datele pentru trimestrul al doilea au rămas nemodificate, la o contracţie a PIB de 0,4% faţă de primul trimestru al anului.
Raportat la ultimul trimestru din 2013, economia a crescut cu 2,6% în trimestrul al patrulea al anului trecut, dinamică anuală în coborâre de la 3,3% în trimestrul al treilea din 2014.
"Considerăm că decelerarea dinamicii anuale a PIB în trimestrul IV a fost determinată de deteriorarea cererii externe nete, cu impact asupra industriei (dinamica anuală a producţiei industriale s-a temperat la 2,3% în ultimele trei luni din 2014)", notează Banca Transilvania într-un raport semnat de Andrei Rădulescu, senior economist.
Pe de altă parte, ritmul de evoluţie a consumului privat, principala componentă a PIB, s-a consolidat în ultimele trei luni, aspect confirmat şi de dinamica comerţului cu amănuntul, în urcare anuală la 6,5% în ultimul trimestru.
"De asemenea, estimăm o contribuţie favorabilă la dinamica PIB în trimestrul IV din 2014 şi din partea consumului public (în context electoral), dar şi a investiţiilor productive (acestea au inflexionat încă din trimestrul III)", se mai spune în raport.
În scenariul macroeconomic central actual, analiştii BT estimează o accelerare graduală a economiei pe termen mediu, cu o creştere a PIB de 3,2% în acest an şi de 4,4% în 2016, ca urmare a relansării durabile a investiţiilor productive.
Redinamizarea investiţiilor este susţinută de macrostabilitatea financiară atinsă pe plan intern după mai mulţi ani de ajustare, de nivelul minim record al costurilor de finanţare, relansarea creditării în lei, încăsările record din exporturi şi perspectiva redresării economiei zonei euro, dar şi de posibilitatea accelerării investiţiilor publice.
Comisia Europeană a revizuit în urcare, la începutul lunii, prognoza privind evoluţia PIB pentru anul trecut, de la 2% la 3%, datorită rezultatelor bune obţinute în trimestrul al treilea, pe fondul intensificării peste aşteptări în zona consumului privat şi a exporturilor.
Totodată, pentru 2015 estimarea Comisiei s-a apreciat de la 2,4% la 2,7%.
Banca Mondială a revizuit la mijlocul lunii ianuarie prognoza pentru creşterea economică de anul trecut, de la 2,7% la 2,6%, după ce nivelul fusese ajustat în octombrie, faţă de estimarea de 2,8% în iunie.
Compania Coface estima la finele lunii ianuarie un avans al PIB în 2014 de maxim 2,5%, nivelul de anul trecut depinzând de consumul din luna decembrie.
"În toamnă am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, însă dată fiind evoluţia din primele nouă luni estimăm că la sfârşitul anului trecut creşterea va fi mai puternică, de 2,5%. România are nevoie de mai mult decât atât pentru a recupera decalajele, dar 2,9% în primele nouă luni ale anului este o evoluţie bună", afirma directorul Coface, Constantin Coman.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro