România, printre cele mai mari scăderi din UE la preţul locuinţelor

Autor: Florentina Dragu Postat la 21 ianuarie 2015 65 afişări

Preţurile locuinţelor din România au scăzut în trimestrul al treilea al anului trecut cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, înregistrând al treilea mare declin din Uniunea Europeană, unde preţurile au crescut, în medie, cu 2,3%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al UE.

Cele mai mari creşteri ale preţurilor locuinţelor au fost consemnate în Irlanda (15%), Estonia (13,2%), Letonia şi Marea Britanie (ambele 11,7%), iar cele mai abrupte scăderi în Slovenia (-5,4%), Italia (-3,8%) şi România.

Dintre cele 28 de state membre UE, 18 au raportat creşteri anuale, 7 scăderi, două state nu au transmis informaţii către Eurostat, iar datele raportate de Polonia sunt confidenţiale.

Indicele preţurilor locuinţelor se referă la evoluţia preţurilor tuturor tipurilor de proprietăţi rezidenţiale cumpărate de gospodării, indiferent de vechime, destinaţie şi proprietarii anteriori.

Raportat la trimestrul anterior, preţurile locuinţelor din România au coborât cu 0,9% în perioada iulie-septembrie, al doilea mare declin din UE, la egalitate cu Malta. Slovenia a înregistrat cea mai scădere trimestrială a preţurilor locuinţelor, de 1,1%, în timp ce cele mai creşteri ale preţurilor au fost observate în Irlanda (6,2%), Letonia (4,9%) şi Croaţia (4,7%).

La nivelul UE, preţurile locuinţelor au crescut în al treilea trimestru al anului trecut cu 1,1% în perioada analizată, după un avans de 1,4% în trimestrul anterior.

În zona euro, preţurile locuinţelor au crescut cu 0,5% faţă de al treilea trimestru al anului 2013 şi cu 0,6% raportat la trimestrul al doilea al anului trecut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LOCUINŢE,
PREŢURI,
EUROSTAT
/actualitate/romania-printre-cele-mai-mari-scaderi-din-ue-la-pretul-locuintelor-13778473
13778473
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.