România TV, amendată din cauza afirmaţiilor lui Ciutacu despre răpirea celor trei ziarişti în Irak
CNA a amendat, joi, cu 7.000 de lei, România TV, din cauză că în emisiunea "Breaking News", difuzată pe 21 aprilie, jurnalistul Victor Ciutacu a spus că Marie Jeanne Ion şi Sorin Mişcoci "au fost cel puţin copărtaşi" la evenimentele legate de răpirea celor trei ziarişti români în Irak.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisinea "Breaking News", care a fost difuzată pe 21 aprilie şi a fost moderată de Cristina Şincai. În emisiune a fost abordat subiectul audierilor care aveau loc în acel moment la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul medicului Mohamad Yassin, care a fost arestat după ce ar fi cerut două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a lui Omar Hayssam.
În emisiune a intervenit şi jurnalistul Victor Ciutacu, care a comentat cazul: "Extraordinar, terorismul şi Omar Hayssam. Omar Hayssam a făcut infracţiuni economice şi într-un final a vrut să se scoată punând în scenă opera aia proastă cu fraierii ăia de ziarişti, de fapt unii dintre ei nu erau chiar atât de fraieri, ci erau complici cu el în toată măgăria aia şi încercau să se scoată faţă de Băsescu cu toată povestea asta. Nu e niciun terorist, nu e niciun nimic, este o găinărie făcută de un golan împreună cu un alt golan, despre asta este vorba. Că ulterior erau să ajungă lucrurile la o turnură tragică, asta e altă discuţie. Dar terorismul, ţintele lui peşte erau Ohanesian cu Marie Jeanne Ion şi Mişcoci. Unul a fost fraier, respectiv Ohanesian, iar Marie Jeanne Ion şi cu Mişcoci, să mă scuze Dumnezeu, au fost cel puţin copărtaşi la toată partea aia care a ţinut o lume întreagă cu sufletul la gură".
Moderatoarea emisiunii, Cristina Şincai, a spus ulterior: "Trebuie aici să avem dovezi în acest sens şi eu una nu cred în aşa ceva, dar poate aflăm din instanţă".
În urma difuzării emisiunii, CNA a primit o reclamaţie de la Marie Jeanne Ion. "Domnul Ciutacu a afirmat cu subiect şi predicat că noi, victimele acestui nefericit episod, suntem nişte fraieri, că şi doi dintre noi - eu şi Sorin Mişcoci - am fi fost copărtaşi la scenariul pus la cale".
"Au trecut 10 ani de la aceste evenimente şi consider că televiziunile au făcut destulă audienţă promovând tot felul de scenarii care nu au bază în realitate. Menirea noastră, a jurnaliştilor, este să aducem în faţa publicului adevărul sau orice informaţii care pot conduce la aflarea lui. Această afirmaţie, în care jurnaliştii îşi depăşesc atribuţiile şi, de la înălţimea unui pupitru din platou, lansează scenarii nesusţinute de probe ori chiar acuzaţii directe, este una total nefirească şi foarte departe de etica profesională, ba chiar o încalcă flagrant. Afirmaţiile domnului Victor Ciutacu mă lezează direct şi îmi provoacă pe nedrept prejudicii atât din punct de vedere social, cât şi profesional", mai spune Marie Jeanne Ion în reclamaţia transmisă CNA.
În şedinţa de joi, membrul CNA Radu Herjeu a spus că, fiind angajat al România TV, Victor Ciutacu reprezintă acest radiodifuzor. "Eu nu am văzut în emisiune să fie întrebată Marie Jeanne Ion ce părere are despre acuzaţia adusă. Mie mi se par hazardate asemenea acuzaţii, indiferent pe ce se bazează el", a spus Radu Herjeu.
La rândul său, Dorina Rusu a afirmat că această acuzaţie "de complicitate cu un terorist" este "foarte gravă". "Poate că se discută, poate că se bârfeşte despre asta, dar nu se poate la un post serios de televiziune", a mai spus Rusu.
De cealaltă parte, Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV, a spus că nu este prima dată când Victor Ciutacu îşi exprimă această opinie. "În emisiunea cu pricina, Victor Ciutacu a intrat ca invitat. Nu este prima dată când Victor Ciutacu are această opinie şi nu numai la România TV (...) În cei 10 ani de când a avut loc nefericitul eveniment atâtea teorii au circulat. Victor Ciutacu nu vine cu nicio noutate, vine şi spune nişte lucruri care s-au mai spus. Le-a spus şi el, şi alţii. Se pun semne de întrebare. Dovadă că se pun semne de întrebare este că se redeschide un dosar", a spus Roxana Niculescu.
Ea a mai precizat că, ulterior difuzării acestei emisiuni, Marie Jeanne Ion a fost prezentă la România TV şi şi-a spus punctul de vedere cu privire la răpirea celor trei jurnalişti români în Irak.
În urma discuţiilor, Radu Herjeu a propus amendarea România TV cu 5.000 de lei, în timp ce Dorina Rusu a propus o amendă de 10.000 de lei, însă niciuna dintre aceste propuneri nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.
Ulterior, vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu, a propus amendarea România TV cu 7.000 de lei, propunerea fiind aplicată cu şase voturi "pentru" (Florin Gabrea, Viorel Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu), în timp ce Lorand Turos, Monica Gubernat şi Laura Georgescu au votat "împotrivă".
Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40, alineatul 1 din Codul audiovizual, potrivit căruia "În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt".
În urma aplicării acestei sancţiuni, Monica Gubernat a spus: "Aici am amendat o frază".
În schimb, Răsvan Popescu a afirmat: "Am amendat o acuzaţie foarte gravă şi nedovedită şi în care nici moderatorul nu a insistat să ceară dovezi".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro