Din saga China vs. sectorul tech: ByteDance, compania-mamă a TikTok, şi-a amânat oferta publică iniţială după ce Beijingul a avertizat cu privire la securitatea datelor utilizatorilor. Gigantul era evaluat la 180 mld. dolari în urma ultimei finanţări

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 12 iulie 2021 36 afişări

Din saga China vs. sectorul tech: ByteDance, compania-mamă a TikTok, şi-a amânat oferta publică iniţială după ce Beijingul a avertizat cu privire la securitatea datelor utilizatorilor. Gigantul era evaluat la 180 mld. dolari în urma ultimei finanţări

ByteDance, proprietarul chinez al aplicaţiei de video-sharing TikTok, şi-a amânat anul acesta eforturile de listare în afara ţării după ce guvernul i-a transmis companiei să adreseze riscurile privind securitatea datelor utilizatorilor, potrivit unor surse citate de The Wall Street Journal.

Gigantul cu sediul în Beijing, evaluat la 180 de miliarde de dolari în urma unei runde de finanţare din decembrie, plănuia să se listeze parţial sau total pe bursa americană sau pe cea din Hong Kong, spun sursele WSJ.

Însă fondatorul companiei, Zhang Yiming, a decis la sfrâşitul lunii martie că ar fi mai uşor să amâne oferta publică iniţială (IPO), după ce s-a întâlnit în mai multe rânduri cu organele de reglementare ale spaţiului digital, care i-au cerut firmei să se concentreze asupra riscurilor reprezentate de securitatea datelor şi alte probleme.

Xiaomi atrage 1,2 miliarde de dolari pentru a se feri de atacurile Beijingului. Între timp, grupul de date medicale LinkDoc renunţă la debutul pe piaţa americană de capital

Compania a avut şi alte motive pentru care să amâne listarea, TikTok neavând la acea perioadă un director financiar.

Abordarea aleasă de ByteDance vine în contrast cu decizia gigantului chinez de ride-hailing Digi Global. Compania a mers înainte cu planurile de listare în Statele Unite în ciuda sugestiilor autorităţilor de la Beijing cu privire la faptul că datele clienţilor ar putea cădea în mâini străine.

Didi a strâns 4,4 miliarde de dolari datorită IPO-ului de luna trecută, însă a devenit între timp subiectul unei investigaţii privind securitatea cibernetică, platforma fiind eliminată din principalele magazine de aplicaţii din China.

Rezultatele fenomenului TikTok: Compania-mamă a aplicaţiei înregistrează o creştere de 93% a profitului brut. Veniturile, la peste 34 de miliarde de dolari

ByteDance rulează aplicaţii folosite de sute de milioane de oameni în China, incluzând aici platforma de videoclipuri scurte Douyin şi serviciul de ştiri Jinri Toutiao. Informaţiile personale colectate de Douyin includ numere de telefon, zile de naştere, nume şi alte date ale cardurilor de identitate.

Având în vedere temerile autorităţilor din Beijing, Zhang le-a transmis în primăvară angajaţilor că nu a sosit momentul potrivit pentru IPO din cauza mediului politic şi de reglementare din ţară.

Anul acesta, ByteDance a fost luată în vizor de autorităţi în urma unei serii de infracţiuni printre care se numără colectarea abuzivă a informaţiilor personale ale utilizatorilor şi publicarea unui conţinut indecent. De asemenea, compania a promis în mod public că va respecta regulile de combatere a monopolului din China.

Luna trecută, administraţia liderului american Joe Biden a revocat ordinul de interzicere a platformei TikTok în SUA, decizia iniţială făcând parte din agenda fostului preşedinte Donald Trump. Totuşi, TikTok se confruntă cu o serie de evaluări efectuate de mai mulţi adversari străini, care vor să determine dacă aplicaţia prezintă sau nu un pericol asupra Statelor Unite.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tiktok,
bytedance,
securitate,
china,
gigant,
amanare,
listare,
ipo

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.