Salariul mediu net din februarie a fost de 3.365 lei, cu 5,1% mai mare faţă de februarie 2020, dar în scădere cu 0,9% comparativ cu nivelul din ianuarie 2021
Salariul mediu net s-a majorat în februarie cu 5,1% faţă de perioada similară din 2020, ajungând la 3.365 lei, dar a scăzut cu 0,9% faţă de nivelul înregistrat în ianuarie 2021, arată datele transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Salariul mediu net s-a majorat în februarie cu 5,1% faţă de perioada similară din 2020, ajungând la 3.365 lei, dar a scăzut cu 0,9% faţă de nivelul înregistrat în ianuarie 2021, arată datele transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
“În luna februarie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu ianuarie 2021 ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare)”, notează raportul INS.
De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi sau încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici, cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 26,3%, ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile anterioare; în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, unde scăderile au fost între 6,0% şi 10,0% şi în telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, cu scăderi cuprinse între 2,0% şi 5,0%.
La polul opus, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost raportate la fabricarea produselor din tutun, plus 53,6%, în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, cu 17,8% şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 13%.
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (minus 2,7%), respectiv în învăţământ ( minus 0,3%).
(Sursa:INS)
Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţia publică (plus 0,1%) comparativ cu luna precedentă.
În ansamblu, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8.047 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.747 lei).
La nivelul întregii economii, în luna februarie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.497 lei, cu 52 lei (minus 0,9%) mai mic decât în luna ianuarie 2021.
Pentru februarie 2021, indicele câştigului salarial real a fost 101,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi de 98,7% faţă de luna precedentă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro