Samsung pierde teren în faţa Apple: profitul gigantului sud-coreean a scăzut în T4 pentru prima dată în ultimii ani
Profitul Samsung Electronics a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut pentru prima dată în mai mult de doi ani, compania sud-coreeană pierzând teren în faţa Apple pe segmentul smartphone-urilor premium, în timp ce zona terminalelor mai ieftine a fost luată cu asalt de producătorii chinezi.
Profitul Samsung Electronics a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut pentru prima dată în mai mult de doi ani, compania sud-coreeană pierzând teren în faţa Apple pe segmentul smartphone-urilor premium, în timp ce zona terminalelor mai ieftine a fost luată cu asalt de producătorii chinezi.
Samsung a anunţat marţi un profit operaţional de 8.300 miliarde woni (7,8 miliarde de dolari) pentru ultimele trei luni ale anului trecut. Rezultatul reprezintă o scădere de 7% faţă de nivelul de 9.000 miliarde woni (8,4 miliarde de dolari) din perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor Bloomberg.
Media estimărilor analiştilor intervievaţi în prealabil de Bloomberg indica un profit operaţional de aproape 9,4 miliarde de dolari pentru Samsung în trimestrul al patrulea.
Profitul companiei nu a mai scăzut din trimestrul al treilea al anului 2011.
Veniturile Samsung au crescut în trimestrul al patrulea cu 5,3%, la 55,2 miliarde de dolari, cea mai slabă creştere din trimestrul al treilea al anului 2011.
Vânzările vârfului de gamă Galaxy S4 au încetinit după lansarea iPhone 5s şi 5c de la Apple, în timp ce produsele Samsung din zona low-cost au pierdut teren în faţa mărcilor chineze, care au reuşit să vină cu preţuri mai reduse.
Samsung, cel mai mare producător de smartphone-uri şi televizoare la nivel mondial, a anunţat în ultimele luni mai multe inovaţii, precum ecrane curbate sau flexibile şi un ceas inteligent, în încercarea de a revigora creşterea vânzărilor.
Totodată, cheltuielile companiei au crescut în urma unui program mai generos de bonusuri de sfârşit de ani şi promoţii oferite angajaţilor în perioada sărbătorilor de iarnă.
"Costurile nerecurente, precum bonusurile, au fost mai mari decât se estima. Totodată, nu există vreun motor real de creştere pentru primul trimestru al anului 2014, deoarece compania nu are prea multe produse noi pregătite pentru a genera profit mai mare", comentează pentru Bloomberg un analist de la Daiwa Securities, Seul.
Angajaţii Samsung au primit în trimestrul al patrulea bonusuri în valoare totală de aproximativ 655 milioane de dolari, estimează un analist al băncii Morgan Stanley.
Pe piaţa televizoarelor, Samsung se confruntă cu stagnarea cererii. Compania a anunţat marţi că va lansa în acest an primul televizor cu ecran flexibil, a cărui curbură va putea fi ajustată de utilizator prin comenzi digitale.
De asemenea, compania face treptat tranziţia către ecrane cu rezoluţie ultra HD şi a încheiat parteneriate cu operatori de televiziune cu plată, studiouri de film şi servicii de streaming online pentru a oferi clienţilor conţinut atractiv.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro