Saxo Bank: Eşecul unui acord privind Grecia va duce la explozia riscului de creditare în România

Autor: Emil Popescu Postat la 30 iunie 2015 200 afişări

Eşecul unei înţelegeri de ultim moment între creditorii internaţionali şi Grecia va duce inclusiv la o explozie a riscului de creditare în România, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria, potrivit economistului şef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, care compară situaţia cu cazul falimentului Lehman Brothers.

"Pluteşte în aer exact acelaşi sentiment care plutea înainte de defaultul Lehman. Îmi amintesc că eram printre puţinii care au prevăzut că Lehman nu va reuşi să se menţină la suprafaţă, în timp ce Rezerva Federală şi piaţa, în general, tot «vedeau» soluţii de ultim moment. Decizia e similară. Lehman a fost percepută ca fiind prea «dificil» de salvat; de fapt, prea puţini şi-au dorit cu adevărat s-o ajute şi să nu uităm că Lehman plătea un premium semnificativ pentru finanţare, de +100/200 bps într-o singură săptămână, mult înainte de 2008", a declarat Jakobsen.

Planul A al Fed legat de Lehman Brothers a fost de a trage de timp, planul B a fost reprezentat de soluţii de tip "morcovul din vârful băţului", ambele dovedindu-se inutile, arată analistul. A urmat planul C - panica, acesta fiind ultimul."Lehman nu a avut niciun plan, la fel Grecia. Şi, a nu avea un plan nu e un plan, după cum putem lesne vedea", a spus Jakobsen.

El a concluzionat că eşecul securizării unei înţelegeri de ultim moment se va traduce printr-o cădere cu încă 3-5% a indicelui DAX şi la o explozie a riscului de creditare în zona noilor membre UE -România, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria.

"Chiar şi Polonia va simţi un pic de vânt potrivnic", a mai spus el.

Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, în această săptămână, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Vineri noaptea, Tsipras a anunţat că vrea să organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminică această propunere.

Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei au înregistrat luni cele mai mari scăderi între monedele şi obligaţiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor că sistemele bancare vor fi afectate de o ieşire a Greciei din zona euro.

Leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
CREDITARE,
/actualitate/saxo-bank-esecul-unui-acord-privind-grecia-va-duce-la-explozia-riscului-de-creditare-in-romania-14521919
14521919
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.