Scandalul dintre Primăria Sectorului 1 şi Romprest, compania de salubritate, în cifre şi date

Autor: Răzvan Botea Postat la 09 februarie 2021 129 afişări

Romprest, compania de salubritate care are un contract cu Primăria Sectorului 1 din Bucureşti, spune că va sista serviciul de salubrizare a sectorului începând de săptămâna aceasta din cauză că nu mai poate susţine cheltuielile, iar primăria are datorii de peste 100 mil. lei către firmă.

Scandalul dintre Primăria Sectorului 1 şi Romprest, compania de salubritate, în cifre şi date

În aceeaşi vreme, Clotilde Armand, pri­marul sectorului 1, spune că dacă Romprest va înceta serviciul de salu­brizare, primăria va contracta în regim de urgenţă alt operator, conform ZF.

„Dacă această companie lasă din nou gunoiul pe străzi şi refuză să-şi onoreze obligaţiile contractuale, din data de 12.02.2021 va intra alt operator în regim de urgenţă“, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Sorin Velicu, directorul operaţional al Romprest, spune că firma va fi obligată să sisteze serviciile de salubrizare, având în vedere că plăţile restante ale primăriei sunt de peste 100 mil. lei, iar facturile nu s-au mai plătit din iulie 2020.

„Noi nu dorim să sistăm, suntem nevoiţi să sistăm pentru că nu mai avem resurse finan­ciare. De 7 luni susţinem prin împrumuturi bancare activitatea firmei. Din luna iulie nu ni s-a plătit nicio prestaţie de salu­brizare a serviciului public“, spune Sorin Velicu.

Potrivit acestuia, serviciul de salubrizare a costat mai puţin de 3 lei pe metru pătrat în 2019, în vreme ce în sectorul 3 costul a fost de 8 lei/mp, iar în sectorul 4 de 4 lei/mp. Clotilde Armand spune însă că serviciul de salubrizare în sectorul 1 este mai scump de şi de 10 ori faţă de restul ţării.

Organul contractant pentru serviciul de salubrizare este Consiliul Local al Secto­rului 1. Contractul a fost semnat în vara lui 2008 şi are o durată de 22 de ani, cu condiţia să se investească într-o staţie de sortare, altfel durata sa scade până la 18 ani.

Scandalul cu salubrizarea sectorului 1 este în a doua fază acum, după ce, la preluarea mandatului, primarul Clotilde Armand a cerut reducerea facturilor. Mandatul primarului nu a început sub cele mai bune auspicii. Inclusiv Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PNL, aliatul la guvernare al USR, a subliniat luni că PNL nu a avut candidat la Sectorul 1 şi a susţinut candidatura lui Clotilde Armand. Afirmaţia lui Orban a venit în contextul în care au existat mai multe schimburi de replici între Nicuşor Dan, primarul general al Bucureştiului, şi Clotilde Armand, pe tema scandalului cu serviciul de salubrizare.

Primăria Sectorului 1, cel mai bogat sector din Bucureşti, atrage cele mai multe venituri la bugetul local. Pe oameni nu îi interesează cine strânge gunoiul, pentru că problema este între consiliul local şi firma de salubritate. Pe oameni îi interesează să fie curat, dar se pune problema contractelor aflate în derulare şi în cazul unei rezilieri unilaterale, penalizările vor fi plătite tot de primărie.

Factura de salubrizare pentru Sectorul 1 în 2019 a fost de aproape 200 mil. lei, adică circa 12,8% din bugetul local. În 2020, factura a fost de 228 mil. lei, adică 11% din bugetul local, care a crescut. Ca pondere în bugetul local, cheltuielile cu salubrizarea sunt cele mai mari în sectorul 4 – 15,1%, iar în sectorul 3 sunt de 10,7% din bugetul local.

Romprest, deţinută de compania antreprenorială românească Europrest, a avut anul trecut afaceri de 241 milioane lei şi un profit de 67 milioane lei. Romprest avea în 2019 un număr de aproape 2.600 de angajaţi, potrivit datelor publice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romprest,
salubritate,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.