Scandalul Wirecard se răspândeşte către spaţiul politic din Germania: „Nu există nicio agenţie guvernamentală care să fi jucat un rol în descoperirea fraudei”

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 30 septembrie 2020 179 afişări

Scandalul Wirecard se răspândeşte către spaţiul politic din Germania: „Nu există nicio agenţie guvernamentală care să fi jucat un rol în descoperirea fraudei”

În septembrie 2019, principalul consilier economic al Angelei Merkel, Lars-Hendrik-Röller, a primit o vizită din partea grupului Wirecard, văzut la acea vreme drept una dintre cele mai de succes companii tech din Germania, notează Financial Times.

Unul dintre oamenii primiţi de Röller la cancelaria din Berlin a fost Burkhard Ley, consilier strategic al Wirecard şi fostul director financiar al procesatorului de plăţi. Un an mai târziu, Ley se află în custodia poliţiei, acuzat de fraudă, deturnare de fonduri şi manipulare a pieţei.

Întâlnirea a subliniat accesul de care se bucura uriaşul în ceea ce priveşte principalii factori de decizie din Germania cu puţin timp înainte de colapsul din luna iunie a acestui an, acces care a scos în evidenţă lumina neiertătoare pe care o exercită lobby-iştii asupra spaţiului politic.

Wirecard reprezintă sursa celei mai spectaculoase fraude din istoria postbelică a Germaniei, iar scandalul devine din ce în ce mai politic. La începutul lunii septembrie, Bundestagul a decis să lanseze o anchetă parlamentară asupra problemei în cauză, asigurându-se că scandalul va continua să răpească primele pagini ale ziarelor şi în 2021 – an în care germanii îşi votează noul parlament – şi să pună în umbră ultimele luni în calitate de cancelar ale Angelei Merkel.

Un punct major de interes pentru membrii parlamentului este modul în care autorităţile au eşuat în recunoaşterea gravităţii situaţiei din cadrul Wirecard. Întâlnirea Röller-Ray a avut loc la câteva luni după ce informatorii au tras semnale de alarmă cu privire la frauda comisă de procesatorul de plăţi, stârnindu-se ulterior o anchetă în Singapore. Membrii guvernului german – incluzând-o aici şi pe Angela Merkel – au continuat să facă lobby pentru Wirecard în ciuda numărului tot mai mare de incertitudini.

De asemenea, scandalul a expus punctele slabe ale sistemului german de reglementare financiară şi, în special, slăbiciunile autorităţii de supraveghere – BaFin. Membrii din opoziţie ai parlamentului rămân sceptici şi, în loc să investigheze sursa acuzaţiilor aduse împotriva Wirecard, BaFin şi procurorii penali din Munchen au mers după jurnaliştii care au semnalat activităţile întreprinse de procesatorul de plăţi.

„Nu există nicio agenţie guvernamentală care să fi jucat un rol în descoperirea fraudei – nici BaFin, nici Unitatea pentru Informaţii Financiare (FIU), nici procurorul. Contribuţia statului în situaţia generată de Wirecard este zero”, spune Florian Toncar, membru al Partidului Liber Democrat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
scandal,
wirecard,
angela merkel

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.