Scumpirile la cartofi, zahar, fructe si combustibili duc inflatia anuala peste pragul de 8%

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 aprilie 2011 29 afişări

Preturile de consum au crescut cu 0,6% in luna martie fata de februarie, ceea ce ridica rata anuala a inflatiei la 8,01%, la acelasi nivel din august 2008, cand economia era inca pe crestere.

Conform INS, cel mai mult au crescut fata de luna februarie preturile la marfurile alimentare (1,17%). Preturile marfurilor nealimentare s-au marit doar cu 0,51%, iar tarifele la servicii chiar au scazut cu 0,34%.

Cartofii (6,59%), zaharul (6,05%) si fructele proaspete (5,26%) s-au scumpit cel mai mult. Cresteri notabile de preturi au mai avut legumele si conservele (4,29%), faina (2,2%), painea (1,13%) si uleiul (1,04%).

Din categoria marfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit combustibilii, cu 2,25%. Toate aceste evolutii sunt similare cu cele din ultimele luni, cand aceleasi marfuri erau in topul scumpirilor.

Inflatia depaseste estimarile Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, care apreciau ca in martie inflatia s-a situat probabil la 0,5% (estimările variau între 0,3% şi 0,6%), în timp ce rata anuală probabil a fost de 7,8% (estimările variau între 7,7% şi 8,0%). Asociatia reuneşte circa 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Conform datelor INS, creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (aprilie 2010 - martie 2011) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2009 - martie 2010) este de 6,8%.

BNR a anuntat ca intentioneaza sa revizuiasca in crestere prognoza de inflatie pentru finele anului, din cauza scumpirii pe plan international a energiei si a produselor alimentare. BNR si o parte a analistilor estimeaza ca inflatia va incepe sa coboare insa din a doua jumatate a anului, din luna iulie, odata ce efectul majorarii TVA din iulie 2011 se va fi consumat.

"Decalajul de crestere economica fata de PIB potential va limita presiunile inflationiste, insa factorii de risc legati de scumpirea materiilor prime si a alimentelor pe plan global au devenit mai importanti. Ca atare, vedem inflatia la sfarsitul anului in jur de 4,5%, dupa o coborare drastica la circa 5% in iulie, dupa epuizarea efectului majorarii de TVA", apreciaza analistii de la Citi.

Pentru finele anului 2011, estimarea AAFBR plasează rata anuală a inflaţiei la 4,8% (estimările variază între 4,4% şi 5,7%). Aşteptările privind rata anuală a inflatiei de la finalul anului 2011 sunt în creştere faţă de estimările de acum o lună (4,5%), precum şi faţă de cele de acum două luni (4,3%).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/scumpirile-la-cartofi-zahar-fructe-si-combustibili-duc-inflatia-anuala-peste-pragul-de-8-8145970
8145970
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.