Se pregateste Lukasenko

Postat la 23 februarie 2006 10 afişări

A treia revolta populara din spatiul ex-sovietic se dovedeste mai complicata decat precedentele. In primul rand, ce s-a intamplat in Kirgizstan a fost motivat in primul rand de ratiuni economice, de saracia si subdezvoltarea tarii

A treia revolta populara din spatiul ex-sovietic se dovedeste mai complicata decat precedentele. In primul rand, ce s-a intamplat in Kirgizstan a fost motivat in primul rand de ratiuni economice, de saracia si subdezvoltarea tarii (fostul presedinte Askar Akaev era socotit, totusi, cel mai luminat lider din republicile central-asiatice si n-a semanat deloc cu dictatori ca Lukasenko din Belarus si Kucima din Ucraina ori cu sefi tribali ca Saparmurat Niazov din Uzbekistan si Islam Karimov din Uzbekistan). De aici si jafurile masive din magazine, de dupa inlaturarea regimului Akaev, contramanifestatiile de sustinere a fostului presedinte, dar si conflictele din interiorul noii puteri, care nu arata deloc a opozitie articulata care vine sa preia conducerea tarii cu un program coerent de actiune. 

Unii analisti rusi se tem chiar ca daca situatia va degenera in Kirgizstan, aceasta va servi regimurilor autoritare din Asia Centrala, care se vor inaspri, ba chiar terorismului islamist din regiune, altoit pe vechile conflicte interetnice. Poate tocmai de aceea, prima promisiune a noului presedinte autoproclamat, Kurmanbek Bakiev, a fost ca va mentine bazele militare americane si rusesti de pe teritoriul tarii. 

Inginer de profesie, Bakiev a fost guvernator de regiune in anii ‘90 si premier pana in 2002. Atunci a fost inlaturat de la putere, in mod ironic, tocmai din cauza incapacitatii de a stapani situatia cu prilejul unor proteste organizate de opozitia anti-Akaev, proteste reprimate cu violenta de fortele de ordine. Acum, Bakiev se prezinta drept lider al celei mai puternice forte politice de opozitie, Miscarea Populara din Kirgizstan. Unde este insa Rusia in toate acestea? Spre deosebire de ceea ce s-a intamplat in Ucraina, presedintele Putin n-a exprimat acum nici o sustinere fata de Askar Akaev. Au aparut interpretari ca retinerea lui Putin, ca si atitudinea favorabila a lui Bakiev fata de Rusia si de bazele ei militare inseamna ca revolta din Kirgizstan ar fi fost de fapt controlata si grabita de Moscova, care a reusit astfel ca, dupa pierderea influentei in Georgia si Ucraina, sa pastreze Kirgizstanul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/se-pregateste-lukasenko-2510349
2510349
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.