Sebastian Burduja, cu prilejul audierilor pentru poziţia de ministru al Energiei: Centrala Romgaz de la Iernut va fi gata în mai-iunie şi la fel şi cea de la Mintia de 1000 MW va fi gata anul următor. Avem câteva mii de de MW noi în solare, eoliene şi stocare prevăzuţi să intre funcţiune în 2025
Sebastian Burduja, candidat pentru noua funcţie de Ministru al Energiei în noul Guvern Ciolacu 2, care urmează să fie votat azi în Parlament, a declarat cu prilejul audierilor că centrala de electricitate pe gaz de la Iernut deţinută de Romgaz şi care a fost amânată în mai multe rânduri va fi gata în mai-iunie 2025.
De asemenea el a afirmat că tot anul viitor va fi termintă şi centrala de Mintia de 1000 MW precum şi că vor intra în funcţiune şi câteva mii de MW noi în solar, eolian şi stocare.
Întrebat pentru ce perioadă vizează acest nou mandat Burduja a raspuns „Nu am vânat niciodată o funcţie”. Burduja, şcolit în străinătate, a fost însă secretar de stat la Finanţe , ministru al digitalizării precum şi candidat al PNL la Primăria Bucureştiului.
Burduja a mai spus despre tranzacţia E.ON – MVM că nu e finalizată şi că e o chestiune de luni de zile.
„Grupul german E.ON a acceptat de principiu oferta grupului MVM pentru firma de furinzare de gaz şi electricitate, dar tranzacţia nu e finalizată. Clienţii E.ON rămân la E.ON până când această tranzacţie va fi finalizată. Ne utiăm cu maximă atenţie la această tranzacţie, care va merge în Comitetul de Evaluarea al Investiţiilor Străine Directe. Aici se vor cântări argumentele, iar Ministerul Economiei va veni cu un punct de vedere conform intersului naţional şi al securităţii naţionale a României”
Ministrul a spus că în ceea ce priveşte liberalizarea preţurilor la energie din 2025, trebuie neapărat definit grupul consumatorilor vulnerabili.
„Avem un grup interministerial în care va fi stabilit exact cine sunt aceşti consumatori”
Burduja a mai spus că guvernul se va gândi şi la soluţii pentru menţinerea competitivităţii tarifelor la energie şi pentru consumatorii non-casnici.
„Europa are preţuri la electricitate şi gaz de trei ori mai mari decât China şi SUA. Competitivitatea preţurilor este o problemă europeană”
În ceea ce priveşte atacul cibernetic de la Electrica, unde există consumatori care nici în prezent nu au primit facturile, Burduja spune că se va crea printr-o ordonanţa de urgenţă un centru de securitate cibernetică la nivelul Ministerului Energiei pentru protecţia companiilor din sectorul energetic.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro