Şefa Enayati Medical City: Când mă uit în sistemul medical, am impresia că vrem să construim o casă mare şi frumoasă pe o temelie şubredă. Temelia şubredă este medicina primară

Autor: Florentina Niţu Postat la 24 septembrie 2024 57 afişări

Şefa Enayati Medical City: Când mă uit în sistemul medical, am impresia că vrem să construim o casă mare şi frumoasă pe o temelie şubredă. Temelia şubredă este medicina primară

Pentru a avea performanţă în sistemul medical, adică ca pacientul să primească cel mai bun tratament, trebuie să investim la bază, în medicina primară, care acum este „o temelie şubredă”, consideră Ana Maria Marian, Managing Director în cadrul Enayati Medical City, oraşul medical al lui Wargha Enayati, fondator al reţelei Regina Maria.

„Cred că o piaţă medicală sănătoasă trebuie să aibă multe clinici, nu puţini coloşi. Credem în servicii supraspecializate. Cred că este extraordinar să avem robotul Da Vinci, centre care fac oncologie, investiţii în neurologie, dar când mă uit în sistemul medical am impresia că vrem să construim o casă mare şi frumoasă pe o temelie şubredă. Temelia şubredă este medicina primară, în care pacientul intră pe o poartă greşită, pentru că ajunge la medicul de familie, care nu are capacitatea să rezolve problema din varii motive şi devine doar un trimiţător”, a spus Ana Maria Marian, Managing Director în cadrul Enayati Medical City, la evenimentul ZF Health & Pharma Summit 2024.

Ea a adăugat că nu e important că au un spaţiu mare, de 30.000 mp, ci modelul după care funcţionează. Viziunea Enayati Medical City este de a da acces pacientului, indiferent că este abonat sau nu, la un sistem medical deschis. „Lucrăm într-o reţea cu alte clinici partenere şi în momentul în care pacientul are o problemă îi spunem unde este cel mai bun specialist pentru rezolvarea ei.”

Astfel, acest consierge medical este un medic de familie ideal, care nu este încărcat de hârti, care este un foarte bun diagnostician şi care coordonează tot traseul pacientului într-un sistem medical, ceea ce înseamnă că serviciile medicale nu se dublează, pacienţii nu fac mai multe investigaţii decât e nevoie şi nu merg la doi specialişti, doar pentru că nu ştie ce să mai facă.

„Înseamnă că pacientul are un medic care-i urmăreşte traseul medical cap-coadă, iar asta aduce eficienţă. În State, unde consierge medical este împământenit, scade accesarea în camerele de gardă cu 40%. În România, acum avem 5 milioane de pacienţi în camerele de gardă ale spitalelor, iar dacă 40% n-ar mai ajunge acolo, lucrurile ar sta altfel”, a subliniat şefa Enayati Medical City.

Totodată, a adăugat că pacientul trebuie să fie trimis la medicul care-i rezolvă problema de un alt medic şi nu să meargă de capul lui.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Enayati Medical,
medicina,
sistem medical

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.