Semnal de alarmă: Datoria publică se apropie periculos de pragul de 60% din PIB, una din bornele Tratatului de la Maastricht

Autor: Iulian Anghel Postat la 26 august 2024 37 afişări

Semnal de alarmă: Datoria publică se apropie periculos de pragul de 60% din PIB, una din bornele Tratatului de la Maastricht

Datoria publică a ajuns, la fialul lunii mai, la  862,3 mld. lei (172,6 mld. euro), în creştere cu 9,5 mld. lei (1,9 mld. euro) faţă de datoria de la finalul lunii aprilie. Datoria a fost, la finalul lunii mai, de 52,6% din PIB, în creştere cu 3,8% din PIB faţă de decembrie 2023. Între ianuarie şi mai, datoria publică a crescut nominal cu 78,3 mld. lei (15,7 mld. euro).

În acest ritm, datoria va ajunge, la finalul anului, spre 58% din PIB, aproape de limita cerută de Tratatul de la Maastricht pentru aderarea la euro – aşadar, şi din din acest punct de vedere, perspectiva adoptării euro se îndepărtează, dat fiind că este greu de presupusă că aceasta va scădea rapid întrucât vremurile în care economia creştea într-un ritm de 4-5% au apus.

În ritmul în care România se îndatorează, există premisa ca, la finalul lui 2025, datoria publică a României să ajungă la 70% din PIB.

Odată cu datoria, creşte însă şi povara ei. În primele luni din an, România a plătit dobânzi la datoria publică de 17,5 mld. lei (3,5 mld. euro).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
datorie publica,
datorie,
PIB
0 of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori