Semnal de alarmă: Datoria publică se apropie periculos de pragul de 60% din PIB, una din bornele Tratatului de la Maastricht
Datoria publică a ajuns, la fialul lunii mai, la 862,3 mld. lei (172,6 mld. euro), în creştere cu 9,5 mld. lei (1,9 mld. euro) faţă de datoria de la finalul lunii aprilie. Datoria a fost, la finalul lunii mai, de 52,6% din PIB, în creştere cu 3,8% din PIB faţă de decembrie 2023. Între ianuarie şi mai, datoria publică a crescut nominal cu 78,3 mld. lei (15,7 mld. euro).
În acest ritm, datoria va ajunge, la finalul anului, spre 58% din PIB, aproape de limita cerută de Tratatul de la Maastricht pentru aderarea la euro – aşadar, şi din din acest punct de vedere, perspectiva adoptării euro se îndepărtează, dat fiind că este greu de presupusă că aceasta va scădea rapid întrucât vremurile în care economia creştea într-un ritm de 4-5% au apus.
În ritmul în care România se îndatorează, există premisa ca, la finalul lui 2025, datoria publică a României să ajungă la 70% din PIB.
Odată cu datoria, creşte însă şi povara ei. În primele luni din an, România a plătit dobânzi la datoria publică de 17,5 mld. lei (3,5 mld. euro).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro