Serialul "Urzeala tronurilor", obiect de studiu în două universităţi americane
Serialul "Urzeala tronurilor/ Game of Thrones", produs şi difuzat de postul HBO, a devenit obiect de studiu în două universităţi americane prestigioase, informează premiere.fr.
După cursul despre Harry Potter la Science Po (Institutul de ştiinţe politice din Paris), istoria muzicii hip-hop la Universitatea Harvard, un curs de sociologie despre Lady Gaga la Universitatea Columbia şi un curs despre Serge Gainsbourg la Universitatea Manchester, a venit rândul serialului "Urzeala tronurilor" să se regăsească în programa universitară, fiind discutat în cursuri oferite de Universitatea Berkeley din California şi Universitatea Virginia.
Teorii, simbolism, analiza reprezentării femeilor, religie, violenţă şi similarităţi între romanele lui George R. R. Martin şi piesele de teatru ale lui William Shakespeare se află, de asemenea, în program. Universităţile americane propun tot mai multe cursuri care studiază conceptele la modă din cultura populară.
"Este cu adevărat interesant să poţi să studiezi o operă contemporană. Adeseori, sunt analizate filme care au fost deja regizate. Să ai oportunitatea de a studia un serial actual şi atât de popular este pentru noi o mare şansă", a declarat, cu mult entuziasm, studenta americană Sandra Doyle.
La Universitatea Berkeley acest curs este intitulat pur şi simplu "Game of Thrones" şi face parte dintr-un curs mai mare, dedicat studiului operelor cinematografice. Noul curs "disecă" adaptarea pentru televiziune a operelor lui George R. R. Martin, analizând temele majore abordate în serial şi cheile succesului său uriaş, explică doctorandul Justin Vaccaro.
"Acest curs va examina felul în care şi motivul pentru care «Game of Thrones» a ajuns la o astfel de notorietate şi o atât de mare popularitate. Succesul său nu a fost doar un hazard, ci o combinaţie perfectă de influenţe, circumstanţe, pe de-o parte, şi realizarea completă a unei estetici şi unei tematici date, pe de altă parte", spus Justin Vaccaro.
În campusul Universităţii Berkeley, studenţii pot să observe, la Muzeul de paleontologie al universităţii, rămăşiţe fosilizate de Canis Dirus, un animal preistoric înrudit cu lupul, care i-ar fi inspirat pe creatorii serialului "Urzeala tronurilor" să îi creeze pe lupii uriaşi ai familiei Stark.
La Universitatea Virginia, cursul dedicat acestui serial, susţinut de o profesoară extrem de respectată şi apreciată, Lisa Woolfork, se axează pe analiza literară a show-ului TV.
"«Game of Thrones» este popular şi interesant, dar este mai ales foarte serios. Există numeroase lucruri în serial care sunt foarte grele, pline de sensuri şi care pot fi puse în lumină prin mecanisme care ţin de analiza literară", a declarat profesoara americană, într-un interviu pentru The Telegraph.
La examenul final, studenţii americani vor trebui să îşi imagineze un capitol inedit din această saga de succes. În aşteptarea noilor aventuri din al şaselea sezon din «Game of Thrones», în prezent în plină perioadă de filmări şi care va fi lansat în primăvara anului 2016, pe postul HBO, studenţii de la Universitatea Virginia au posibilitatea de a revedea în sala de curs precedentele sezoane ale show-ului.
În acest an, "Urzeala tronurilor" a ajuns la 20 de milioane de spectatori, în medie, pentru cel de-al cincilea sezon al său, care a primit 24 de nominalizări la premiile Primetime Emmy, inclusiv la categoria "cel mai bun serial-dramă".
Cel de-al cincilea sezon al celebrului serial produs de HBO, premiat cu Emmy, Globul de Aur şi Peabody, a debutat la postul de televiziune în aprilie şi s-a încheiat pe 14 iunie.
Încă de la lansare, "Urzeala tronurilor" a devenit un fenomen global şi cel mai iubit serial din istoria HBO. Anul trecut, serialul a fost cel mai căutat produs de televiziune de pe motorul de căutare Google şi cel mai dezbătut serial pe conturile reţelei de socializare Facebook din Statele Unite.
Inspirat din seria de romane "Cântec de gheaţă şi foc/ A Song of Ice and Fire", de George R. R. Martin, serialul "Urzeala tronurilor" are o acţiune amplasată într-un regat fictiv, numit Westeros. Magia, aventurile eroice şi elementele fantastice vin în completarea acţiunii din "Urzeala tronurilor".
Scriitorul George R. R. Martin a început să lucreze la această serie în 1991, primul volum fiind publicat în 1996. Planificată iniţial ca trilogie, seria cuprinde până în prezent cinci romane publicate şi încă două aflate în stadiul de proiect. Romanele din această serie au fost traduse în peste 20 de limbi, inclusiv în română, şi s-au vândut în peste 15 milioane de exemplare pe plan mondial.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro