Sfatul prefectului: cum alegem carnea de miel, ouale, vinul si alte produse de Paste
Prefectura Bucurestiului a publicat un ghid pentru consumatori, menit sa-i ajute sa nu fie pacaliti de comerciantii care vand carne de caine pe post de carne de miel, aduc la vanzare oua vechi sau prezinta orice produs fabricat in gospodarie drept "produs traditional".
OUALE
Ouale proaspete au coaja cu aspect rugos, porii fiind vizibili, iar cele vechi au coaja lucioasa, uneori cu pete, porii nefiind vizibili.
Ouale proaspete prezinta albusul de culoare alba spre roz-deschis, iar galbenusul de culoare galben deschis pana la rosiatic, sferic, asezat central, separat de albus. La ouale vechi dispare separarea dintre albus si galbenus, galbenusul devine mobil cu forma neregulata, uneori fixandu-se de partea interna a cojii; pot fi observate pe fata interna a cojii, pete de culoare inchisa, produse de diferite mucegaiuri sau bacterii.
Ouale trebuie sa fie marcate cu un numar distinctiv, cod identic cu cel al exploatatiei (pe ou sau pe unitatea de ambalaj). Marcajul trebuie sa fie lizibil si sa aiba o inaltime de cel putin 2 mm.
CARNEA DE MIEL
Diferenta intre carnea de miel si carnea de caine: comparativ cu oaia, carcasa de caine are configuratia corpului si a regiunilor musculare mai lungi; carcasa de oaie este mai scurta si mai grosolana, iar la capra carcasa este mai supla, mai alungita, iar coastele mai lungi. La carcasa de oaie, grasimea (seul) se depune si subcutanat, avand un miros caracteristic care se accentueaza la fierbere.
La oaie, numarul de vertebre sacrale este de 5, iar la caine este de 3, osul sacrum la oaie este lung, iar la caine foarte scurt, aproape patrat, fata interioara concava.
Din punct de vedere organoleptic, carnea de caine are culoare rosie-inchis si un miros caracteristic, neplacut; fibra musculara este fina si cu consistenta moale, grasimea este alb cenusie, uleioasa si nu se intareste dupa racire.
VINUL VARSAT
Vanzarea vinului de masa in vrac trebuie sa se faca in spatii comerciale care sa indeplineasca conditiile de igiena corespunzatoare, sa aiba sistem de ventilatie, sistem de alimentare si de canalizare.
Vasele din care se comercializeaza cu amanuntul vinul de masa in vrac vor fi etichetate vizibil si lizibil pentru cumparator, iar in sistemul de etichetare vor fi cuprinse minimum urmatoarele indicatii: categoria de calitate - vin de masa; tipul de vin dat de continutul in zahar: sec, demisec, demidulce, dulce; culoarea vinului: alb, rosu sau rose; anul de productie; furnizorul; numarul autorizatiei acordate pentru spatiul de comercializare.
PRODUSELE TRADITIONALE
Produsul traditional trebuie sa fie obtinut din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie traditionala sau un mod de productie care reflecta un procedeu tehnologic de productie traditional si sa prezinte atestatul de produs traditional eliberat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Eticheta produsului traditional trebuie sa contina urmatoarele mentiuni: numele si adresa producatorului; denumirea produsului (conform cu atestatul obtinut); produs "traditional"; metoda de productie traditionala; greutatea neta; ingredientele, in ordinea descrescatoare a cantitatii din reteta; conditii de pastrare; data fabricatiei si termenul de valabilitate; alergenii continuti.
PESTELE
La pestele proaspat, ochii sunt proeminenti sau la nivelul orbitelor, cu corneea transparenta sau usor mata, iar la cel alterat sunt infundati in orbite, cu corneea complet mata. La pestele proaspat branhiile sunt rosii, cu nuante caracteristice speciei, fara miros, cu operculi (placile osoase care acopera deschiderea branhiilor) elastici si bine lipiti de branhii, la cel alterat branhiile sunt de culoare murdara, acoperite cu mucus abundant, cu miros de putrefactie, operculii indepartati de branhii.
Pielea si solzii la pestele proaspat sunt de culoare naturala lucioasa sau putin mata, solzii sunt bine prinsi in piele. La pestele alterat, suprafata pielii este acoperita cu mucus urat mirositor, solzii intunecati ce se desprind cu usurinta.
Musculatura la pestele proaspat este tare, elastica, nu se formeaza amprenta la apasare, bine legata de oase, de culoare cenusie, alba sau usor roz, in functie de specie. La pestele alterat musculatura este moale, amprentele formate nu mai revin la normal, se desprinde usor, culoare cenusie murdara. Viscerele la pestele proaspat sunt bine individualizate cu miros specific, fara lichid in cavitate, la pestele alterat viscerele hidrolizate, cu miros de alterat, lichid tulbure in cavitate, urat mirositor.
Prefectura citeaza si recomandarile Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti pentru cetateni:
- sa consume numai carne care a fost cumparata din reteaua de magazine publice;
- sa nu consume carne din taieri clandestine, ambulante;
- sa nu consume carne insuficient tratata termic;
- sa nu foloseasca oua de rata/gasca la prepararea cremelor, a prajiturilor, a maionezei;
- sa nu uite sa se spele bine pe maini cu sapun inainte de a prepara alimentele;
- sa pastreze la frigider alimentele usor alterabile: carnea, pestele, ouale, maioneza, cremele;
- sa nu pastreze alimentele preparate langa cele nepreparate (carne cruda langa cea preparata, mezeluri, preparate traditionale din carne de miel);
- sa nu cumpere bauturi alcoolice traditionale (vin, tuica) de la comerciantii ambulanti.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro