Şi-a vândut maşina pentru a salva de la faliment afacerea tatălui său. Nici el nu îşi imagina ce se va întâmpla după

Autor: Ioana Matei Postat la 23 iunie 2014 1294 afişări

Şi-a vândut maşina pentru a salva de la faliment afacerea tatălui său. Nici el nu îşi imagina ce se va întâmpla după

În 1984, John Schnatter a cumpărat echipamentul folosit în valoare de 1.600 dolari al unui restaurant, l-a montat într-o debara din spatele tavernei tatălui său şi a început să facă pizza.
Businessul său a devenit Papa John’s, companie formată în prezent din 4.500 de restaurante şi care a adus vânzări de 1,4 miliarde de dolari anul trecut.


“Eu sunt visul american” a declarat Schnatter pentru publicaţia Entrepreneur.com. Ideea deschiderii unei afaceri cu pizza i-a  venit lui Schnatter când avea 15 ani, în timp ce spăla vase într-un restaurant din oraşul său natal, Jeffersonville, Ind. Când Rocky, proprietarul restaurantului, era ocupat, Schnatter îi lua locul şi făcea el însuşi pizza. Astfel, tânărul a dezvoltat o înţelegere profundă a ceea ce îşi doresc clienţii. “Locul în care făceam pizza era chiar lângă cel unde spălam vasele. Prin urmare, dacă pizza era făcută cum trebuie, farfuria se întorcea goală. În caz contrar, farfuria venea pe jumătate plină.”
În afară de faptul că a învăţat cum se face o pizza pe placul consumatorilor, Schnatter a observat că în timp ce lanţurile de restaurante livrează pizza la uşile oamenilor, cele locale, antreprenoriale, care fac produse de calitate, nu oferă acelaşi tip de servicii.

Acest gol din piaţă i-a oferit lui Schnatter baza pentru un plan de afaceri.


După ce şi-a terminat studiile, Schnatter s-a întors acasă, într-o perioadă în care barul tatălui său, Mick’s Lounge, se lupta cu falimentul. Pentru a-l ajuta pe tatăl său, a fost nevoit să îşi vândă maşina, un Camaro vechi. După ce a adus afacerea tatălui său la linia de plutire, s-a hotărât să ofere o şansă planului său de afaceri. A cumpărat echipamentul de restaurant uzat şi a început să facă pizza chiar în debaraua barului tatălui său. “Vindeam pizza cu 5 dolari în spate şi beri cu 50 de cenţi în faţă”.

Businessul său a întrecut astfel chiar şi propriile aşteptări.  A deschis în scurt timp propria locaţie care a ajuns să îi aducă vânzări de 9.000 de dolari pe săptămână, comparativ cu marile lanţuri de pizzerii, ce făceau 6.000 de dolari săptămână. Următorul pas a fost francizarea afacerii. În prezent, există 4.500 de restauranta Papa John, dintre care 700 sunt deţinute de Schnatter.

Schnatter şi-a căutat între timp şi vechiul Camaro pe care l-a vândut în 1984 pentru a resuscita afacera tatălui său. A plătit 250.000 de dolari pentru a-l răscumpăra şi spune că maşina este o amintire zilnică a sacrificiilor pe care a trebuit să le facă pentru dezvoltarea Papa John's.

Sursa: Entrepreneur.com

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/si-a-vandut-masina-pentru-a-salva-de-la-faliment-afacerea-tatalui-sau-nici-el-nu-isi-imagina-ce-se-va-intampla-dupa-12817287
12817287
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.