Sindicaliştii din Poliţie, împărţiţi între susţinerea pentru Oprea şi cereri de demisie

Autor: Departamentul Social Postat la 26 octombrie 2015 69 afişări

Liderii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual susţin că Gabriel Oprea e transformat într-o ţintă politică şi nu trebuie să demisioneze, cerându-le colegilor să se abţină de la declaraţii, această poziţie fiind criticată dur de un alt sindicat, care cere ca Oprea să plece.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) se declară solidar cu Gabriel Oprea, susţinând că emoţia provocată de accidentul în care şi-a pierdut viaţa Bogdan Gigină ”a fost transformată şi se vrea valorificată politic, prin atacuri la adresa ministrului Afacerilor Interne”.

Reprezentanţii SNPPC susţin că toţi miniştrii de interne au beneficiat de protecţie, iar în cazul acestora ”situaţiile de urgenţă pot interveni oricând”.

”Este greşit sa ne transformăm în procurori sau judecători, să ştergem tot ce a fost bun şi să limitam totul la acest eveniment nefericit, spunând că ministrul ar fi vinovat. Suntem poliţişti şi ştim că responsabilitatea juridică pentru moartea colegului nostru nu poate fi aruncată, înaintea unei anchete, asupra ministrului, pentru a atinge interesul politic şi de moment al unora. Toţi miniştrii de interne au beneficiat de protecţie şi este firesc acest lucru. În cazul acestor funcţii, situaţiile de urgenţă pot interveni oricând. Dacă pe noi nu ne întreabă nimeni cine merită sau nu să fie ministru de interne, asta nu înseamnă că noi nu avem ceva de spus. Ori, în mandatul ministrului Gabriel Oprea, orice angajat al MAI poate să confirme că am avut foarte multe rezultate pozitive. Am primit drepturile legale pe care ani de zile nimeni nu le mai acorda, am beneficiat de cea mai bună logistică din ultimii 15 ani, iar pentru salarii şi pensii am văzut că exista dialog sindicate-conducere MAI, ca se poate lupta si cineva din conducerea MAI pentru politisti, cu rezultate reale. Să nu uităm că ministrul Oprea a întreprins demersuri pentru colegii care au fost răniţi, bolnavi grav, dar si pentru familiile celor care si-au pierdut viaţa în misiune. Datorită lui, familiile celor care au avut de suferit in urma unor accidente sau care şi-au sacrificat viaţa au simţit că statul este alături şi îi ajută”, susţin poliţiştii din SNPPC, într-un comunicat de presă postat pe site-ul sindicatului.

Poliţiştii le transmit celor care ”acuză pe site-uri” ”să nu transforme tragedia familiei Gigină în răfuială politică”, susţinând că ”după atâtea zile de emoţie este nevoie de raţiune”.

Ei se declară solidari cu ministrul Gabriel Oprea.

”Îl susţinem pentru că, mai mult ca sigur, este unul dintre oamenii care regretă enorm de mult evenimentul tragic. Şi spunem asta pentru că îl cunoaştem şi ştim ce a făcut pentru angajaţii MAI pentru care i-am cerut sprijinul. Nu putem accepta ca, în mod arbitrar, să se dărâme tot ceea ce s-a construit pentru această instituţie şi pentru angajaţi. Vicepremierul este transformat într-o ţintă politică. Nu ştim cine poate să ceară demisia unui om, fără o anchetă. Ministrul Oprea nu trebuie să demisioneze. Suntem total de acord că ancheta trebuie să se desfăşoare, fără presiuni, fără influenţe, nepărtinitor şi fără a inventa vinovaţi înainte de a se finaliza. Considerăm că orice declaratii publice ale celor implicaţi în evenimentul în care şi-a pierdut viaţa colegul nostru Bogdan Gigină pot influenţa ancheta organelor judiciare”, mai arată poliţiştii din SNPPC.

Poziţia acestora a stârnit reacţii dure ale reprezentanţilor unui alt sindicat al poliţiştilor.

Sindicatul Poliţiştilor din România ”Diamantul” îi acuză pe cei din SNPPC, într-un comunicat de presă semnat de Emil Pascut, că s-au transformat în apărători furibunzi ai lui Gabriel Oprea.

Pascut spune că Gabriel Oprea nu avea dreptul legal la coloană oficială, iar ”resursele umane şi logistice angajate pentru formarea coloanei oficiale au fost folosite ilegal, atât acum, cât şi în trecut”.

”În mod clar, Bogdan Gigină a murit în mod absurd, servind obedient, împreună cu alti BPR-işti, dorinţa nestavilită de grandomanie a ministrului Oprea. Oprea nu avea dreptul legal la coloana oficiala. Pe cale de consecinţă, resursele umane şi logistice angajate pentru formarea coloanei oficiale au fost folosite ilegal, atât acum, cât şi în trecut. Pe Oprea nu l-a deranjat însa niciodată că nu ar fi avut dreptul la antemergători. Nici nu cred că a avut habar, vreodată, că e necesar să fie prevazut în lege, ca să poţi beneficia de coloană oficială (...) Oprea este un ciocoi care şi-a găsit un rol, un bussines, o nişă, în politica romanească. Un rol de gunoier politic. Şi-a facut un partid în care a colectat toate gunoaiele celorlalte partide. Toti exilaţii şi-au găsit adapost în UNPR. (...) Acestea fiind zise, nu vă e greaţă? Vouă, agenţilor şi ofiţerilor de poliţie care cotizaţi sindical la SNPPC, SNAP? (...) Nu vă e ruşine de voi, cei care sunteţi membri la SNPPC, SNAP, Sed Lex, când va uitaţi în oglindă? Voi cotizaţi din greu pentru ca aceşti indivizi să vă apere interesele. În fapt cotizaţi pentru unii care au pactizat cu conducerea şi care vă trimit fără să clipească la groapă”, susţine Pascut.

El mai susţine că Oprea şi şefii Brigăzii Poliţiei Rutiere ai agentului Bogdan Gigina ”nu sunt direct vinovaţi pentru moartea agentului, însă ei l-au împins să moară”, iar aceştia trebuie să plece din MAI.

Demisia ministrului Gabriel Oprea este cerută şi de un poliţist din Neamţ, Ioan Cănărău.

Acesta a fost, de altfel, primul poliţist care i-a cerut public demisia ministrului Gabriel Oprea.

”Din păcate, doar când se întâmplă astfel de tragedii mizeria de sub preş ascunsă de mai marii poliţişti din conducerea ministerului iese la iveală. Nu trebuia să moară un poliţist ca opinia publică să afle că uneori ministrul nostru foloseşte coloane oficiale în mod ilegal. Noi îi reproşăm ministrului Gabriel Oprea că nu a oprit, că nu a acordat sprijin, pentru că dânsul nu avea de unde să ştie în ce stare se află colegul nostru poliţist. Probabil astăzi noi nu ştim dacă era sau nu legală coloana oficială. Pe o vreme ca aceea colegii mei din Bucureşti spun că nu trebuiau scoase motocicltele şi că poliţiştii nu trebuiau să însoţească acea coloană cu motociclete, ci doar cu autospeciale, cu autotursime.Cred că ar trebui să fie demis sau să îşi dea demisia de onoare, dacă o mai are, dacă nu măcar o demisie de conjuctură. A murit un poliţist, e vorba despre o viaţă de om şi îmi pare rău că nici colegii mei nu reacţionează şi nu au curajul să spună în spaţiul public cu ce probleme se confruntă, că sunt trimişi carne de tun în stradă acei motociclişti, la diferite coloane oficiale, care sunt sau nu legale. Au fost cazuri când a venit şi în judeţul Neamţ la o nuntă tot cu o coloană oficială”, a declarat Ioan Cănărău, agent şef principal la Direcţia de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Neamţ.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani), de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit în seara zilei de 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

Poliţistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la "o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice".

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia în condiţiile legii", se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa - Piaţa Presei Libere - Arcul de Triumf - Piaţa Charles de Gaulle Piaţa Victoriei - bulevardul Uranus - strada Ştirbei Vodă. După accident, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale, susţinea Poliţia.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Ştirbei Vodă spun însă că maşina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.

Duminică, Ministerul Afacerilor Interne a transmis primul răspuns oficial legat de ancheta privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, care însoţea coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, susţinând că MAI şi ministrul nu pot prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei.

"Ca răspuns la solicitările mass-media referitoare la circumstanţele producerii accidentului din seara zilei de 20 octombrie a.c., în urma căruia şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Cosmin Gigină, Direcţia Informare şi Relaţii Publice transmite următoarele: Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o anchetă în care se fac cercetări privind cauzele şi împrejurările producerii accidentului. Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, privind Competenţa Procurorului, "procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege", arăta MAI, într-un comunicat de presă transmis duminică, la cinci zile după accident.

Sursa citată preciza că, potrivit prevederilor legale, "MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei".

Ministerul Afacerilor Interne mai arăta că "respectă întocmai prevederile legale şi acordă sprijin activ tuturor instituţiilor abilitate să soluţioneze această cauză".

La câteva ore după comunicatul MAI, Parchetul Capitalei a transmis precizări privind stadiul anchetei în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină, arătând că anchetatorii au cerut de la MAI, Poliţia Capitalei şi Poliţia Română date despre coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului, primind deocamdată doar parţial informaţiile solicitate.

"Pentru lămurirea tuturor împrejurărilor cauzei au fost solicitate Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte lucrătorul de poliţie decedat, precum şi date cu privire la componenţa coloanei la momentul incidentului. Până în prezent ne-au fost furnizate parţial informaţiile solicitate", potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Anchetatori au solicitat şi datele stocate cu privire la comunicaţiile interne ale poliţiştilor implicaţi în deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului şi au audiat persoane care aveau cunoştinţă despre împrejurările în care s-a produs accidentul de pe strada Ştirbei Vodă, respectiv poliţiştii din coloană şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori aflaţi în zonaă.

Procurorii au solicitat şi documentaţia privind efectuarea lucrărilor de reparaţie de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare şi siguranţă specifice.

După accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în spaţiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă aşteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care şi cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar şi locul de unde acesta venea şi unde trebuia să ajungă în ziua accidentului, dar şi dacă, în condiţii de ploaie, nu trebuia să renunţe la escorta cu motociclist.

De marţi seară, când a avut loc accidentul, ministrul Gabriel Oprea nu a avut nicio reacţie, însă MAI a anunţat că vicepremierul face declaraţii de presă luni, de la ora 11.00, la sediul ministerului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Arad, că "este inadmisibil" ca Guvernul să nu ia o poziţie oficială în cazul accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, adăugând că îi pofteşte "de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea lămuriri".

Premierul Victor Ponta a refuzat să le răspundă jurnaliştilor, vineri, dacă ministrul Gabriel Oprea avea dreptul legal să folosească escorta Poliţiei Rutiere, inclusiv a motocicliştilor, în toate deplasările pe care acesta le face, el precizând că răspunde doar la întrebări legate de rectificarea bugetară.

Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar "în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă", conform prevederilor legale.

Mai mulţi lideri politici, precum şi organizaţii neguvernamentale au cerut demisia lui Gabriel Oprea din funcţiile de vicepremier şi de ministru de Interne, dar şi lămurirea circumstanţelor accidentului a cărui victimă a fost Bogdan Gigină.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
POLITISTI,
OPREA,
sindicate,
demisie
/actualitate/sindicalistii-din-politie-impartiti-intre-sustinerea-pentru-oprea-si-cereri-de-demisie-14862136
14862136
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.