ŞOC pe piaţa bancară: O mare bancă din România a fost OBLIGATĂ să dea înapoi clienţilor cu credite JUMĂTATE din bani. Vedeţi dacă vă aflaţi printre cei mai FERICIŢI români
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a dispus returnarea de către Bancpost către clienţii săi a tuturor dobânzilor percepute la credite pe perioada 2008-2018, pentru creditele cesionate de Bancpost către societăţi din Olanda. Aceasta este cea mai drastică măsură a ANPC faţă de o bancă comercială de până acum, şi poate afecta absorbţia Bancpost de către Banca Transilvania, aflată în curs.
Nu este cunoscut faptul dacă riscul acestei operaţiuni a fost prevăzut în tranzacţie sau nu.
”A fost aplicata masura complementara “Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru intreg portofoliul de credite cesionat de catre Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societati, respectiv EFG New Europe Funding II B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fara a ne limita) reprezentand dobanzi, dobanzi penalizaloare, penalitati calculate si retinute in perioada 11.07.2008-27.03.2018, cand cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.)”, potrivit anunţului ANPC.
ANPC motivează sancţiunea prin faptul că nu se justifică calitatea de creditor a cesionarului faţă de debitorii cedaţi. ”Întrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, dobanda calculata si retinuta trebuia sa fie zero pe intreaga perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018.”
Practic, Bancpost este sancţionată de ANPC că a cedat creditele performante către un SRL din Olanda, care nu este autorizat ca instituţie de credit nici pe piaţa olandeză, nici pe cea românească. De-a lungul timpului au fost multe întrebări privind legalitatea cesionării de credite către instituţii nebancare, inclusiv a creditelor neperformante.