Social media sau puterea de a crea şi de a distruge

Postat la 04 februarie 2016 127 afişări

Social media sau puterea de a crea şi de a distruge
În ultimii ani am fost martorii mai multor "revoluţii Facebook", precum Primăvara arabă, Ocupaţi Wall Street sau evenimentele de la Kiev, Istanbul sau Hong Kong. Toate acestea au în comun faptul că au fost "alimentate" prin canalele de social media; însă odată ce fumul a trecut, aceste mişcări nu au reuşit să producă schimbări politice majore. 
 
Întrebarea care se pune este, atunci, următoarea: este social media bună pentru a produce lucruri sau pentru a le distruge?
 
Wael Ghonim, un angajat Google din Egipt şi autor al paginii anonime care a stat la baza protestelor din piaţa Tahir din 2011, este de părere că a doua variantă este cea corectă. Deşi a generat o mişcare de amploare în urmă cu 5 ani, care a culminat cu îndepărtarea preşedintelui Hosni Mubarak, iniţiativa lui Ghonim nu a adus nicio alternativă viabilă la regimul politic din Egipt.
 
În decembrie, Ghonim a postat un clip în care explică de ce protestul nu a avut succes. "Am spus cândva că dacă vrei să eliberezi o societate, singurul lucru de care ai nevoie este internetul. M-am înşelat. Primăvara arabă a demonstrat puterea conceptului de social media, dar a expus şi cele mai mari defecte.
Aceleaşi unelte, care la început ne-au unit pentru a da jos un dictator, ne-au divizat în cele din urmă."
 
Ghonim a povestit că internetul i-a schimbat viaţa în 2010, atunci când a dat, pe Facebook, peste fotografia unui tânăr egiptean ucis după ce fusese torturat. "Numele său era Khaled Said. Khaled avea 29 de ani, din Alexandria, şi fusese ucis de poliţie. M-am văzut pe mine însumi în acea imagine, aşa că am creat în mod anonim o pagină de Facebook pe care am numit-o <suntem cu toţii Khaled Said>. După doar trei zile, pagina avea deja 100.000 de urmăritori, oameni din Egipt care-mi împărtăşeau temerile."
 
Pagina a devenit repede cea mai urmărită din lumea arabă, povesteşte Ghonim. I-a făcut pe oameni să înţeleagă că nu erau singuri, iar regimul nu a mai putut opri fenomenul.
 
Ghonim a fost în cele din urmă prins de serviciile secrete egiptene, bătut şi ţinut prizonier timp de 11 zile. La trei zile de la eliberarea sa, milioanele sale de suporteri l-au dat jos pe Mubarak.
 
Sentimentul de euforie nu a durat însă mult, explică Ghonim, pentru că cei implicaţi nu au reuşit să ajungă la un consens. "Social media a devenit dăunătoare, pentru că a răspândit zvonuri şi informaţii false. Mediul era, pur şi simplu, toxic", a spus Ghonim. "A fost un moment de înfrângere. Am păstrat liniştea pentru doi ani, dându-mi timp să reflectez asupra greşelilor făcute".
 
În concluzie, Ghonim a enumerat problemele generate de social media:
 
1. Nu ştim cum să reacţionăm în faţa zvonurilor
2. Tindem să comunicăm doar cu cei ale căror păreri le împărtăşim
3. Discuţiile online se pot transforma, foarte repede, în certuri
4. E din ce în ce mai greu să ne schimbăm opiniile, mai ales datorită vitezei cu care mediul online ne obligă să ajungem la o concluzie
5. Experienţele social media de astăzi sunt gândite în aşa fel încât să încurajeze discuţiile superficiale, nu cele bazate pe logică şi argumente.
 
Ghonim nu s-a dat însă bătut; alături de câţiva prieteni, el a pornit site-ul Parlio.com, o platformă destinată dezbaterilor. "În urmă cu cinci ani, spuneam că internetul e tot ceea ce îţi trebuie pentru a elibera o societate. Astăzi, cred că dacă vrei să eliberezi o societate, trebuie mai întâi să eliberezi internetul."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/social-media-sau-puterea-de-a-crea-si-de-a-distruge-15035527
15035527
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.