Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Şcoala trebuie să se deschidă prima şi să se închidă ultima”

Autor: Sorin Matei Postat la 30 august 2021 107 afişări

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Şcoala trebuie să se deschidă prima şi să se închidă ultima”

Peste 60% din angajaţii din şcoli sunt vaccinaţi, precum şi 4% din elevii cu vârsta între 12 şi 15 ani, adică 30.000 de elevi. Sunt vaccinaţi 20% din copii între 16 şi 19 ani, adică 145.000, a declarat duminică, la Aleph News, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.  

În ceea ce priveşte cadrele didactice, 185.000 din 300.000 sunt vaccinate. „Părinţii sunt reticenţi la vaccinarea elevilor. În fiecare şcoală vom avea o persoană care se ocupă cu protecţia sanitară. Profesorii desemnaţi din fiecare şcoală vor ţine legătura cu DSP. Le vom trimite părinţii un formular la care să răspundă dacă copilul acesta este vaccinat sau nu, iar în cazul în care copilul acesta este vaccinat, dacă le dă acord pentru vaccinare. Din 13 septembrie, părinţii vor primi aceste formulare. Eu rămân un susţinător al vaccinării, dar vaccinarea este voluntară. Nu cred că se ajunge la obligativitatea vaccinării ”, a spus ministrul

După rata de incidenţă de 6 la mie, situaţii vor fi diferite de la o localitate la alta. Una dintre ipoteze este că după rata de 6 la mie, toţi elevii vor trece online. Alta ipoteză: după rata de incidenţă de 6 la mie, preşcolarii vor avea prezenţă fizică. Cei sub 12 ani vor intra online, iar cei peste 12 ani vor putea veni la şcoală dacă sunt vaccinaţi. Ar fi un bonus pentru cei vaccinaţi: să vină la şcoală.

„În scurt timp, vom lua o decizie finală pe aceste variante. Suntem obligaţi să lucrăm în scenarii. Dar va fi un ordin comun al ministrului Sănătăţii cu ministrul Educaţiei pentru începerea şcolii. Înainte de 1 septembrie, părinţii vor afla cum începe şcoala. Cert este că şcolile se deschid toate cu prezenţă fizică. Am reglementar şi prima zi de şcoală. Ceremoniile de deschidere vor avea 2 condiţii: La deschidere, în exterior, vor fi doar cu mască de protecţie iar ceremoniile de deschidere vor fi maximum 1 oră şi jumătate”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News.

Despre recuperarea materiei pierdute de elevi în perioada pandemiei, Sorin Cîmpeanu a spus următoarele: „Pierderile pe materie au fost mari şi foarte mari. Nu toţi elevii din aceeaşi clasă au pierdut la fel. 246.000 dintre elevi s-au înscris la ore remediale din 3 milioane.

N-am avut mulţi înscrişi pentru ore remediale. Profesorii nu sunt pregătiţi pentru predarea online. Mulţi profesori şi elevi şi-au consolidat abilităţile digitale. Profesorii nu au fost formaţi pentru predarea online. Nu poţi să iei mânuţa copilului şi să-l înveţi să caligrafieze online. Sunt domenii şi vârste la care nu se potriveşte predarea online. Nimeni nu a avut în România platforme dedicate”.

Cât de protejate sunt şcolile din România? „După Colectiv, România a fost şocată că şcolile nu sunt securizate pentru incendii. Situaţia de acum nu diferă prea mult de 2015. În sistem avem baze diferite de raportare. Este nevoie de o armonizare şi de o clarificare legislativă. Statul acesta se încurcă singur. Da, 574 de şcoli din România nu au încălzit. În inima sectorului 1, informatică, nu există încălzire ”, a afirmat Cîmpeanu, pe Aleph News.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cîmpeanu,
deschiderea şcolilor,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.