Stepic, Raiffeisen: Creditele neperformante vor incepe sa scada abia la anul

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 noiembrie 2010 18 afişări

Europa de Est va fi "motorul de crestere al intregii Europe", iar "noi vom continua sa beneficiem timp de cel putin una-doua generati" de efortul tarilor din regiune de a ajunge din urma nivelul economic al Occidentului, a declarat luni Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen Bank International (RBI).

El a estimat ca toate tarile din zona vor avea crestere economica in 2011, in jur de 3,2% in medie, si ca evolutia pozitiva va continua si in 2012, atata vreme cat nu exista nici riscul unei reintoarceri la recesiune, nici semnele ca redresarea ar putea duce la o supraincalzire economica de tipul celei dinainte de criza.

Stepic anticipeaza insa ca, din punctul de vedere al activitatii bancare, volumul creditelor neperformante nu va incepe sa scada decat in 2011, posibil abia din a doua jumatate a anului.

Johann Strobl, Chief Risk Officer al bancii, a exemplificat cu cazul Romaniei, unde "problema nu tine numai de somaj, ci si de scaderea salariilor", astfel incat se asteapta ca restantele la credite sa creasca pana anul viitor, la fel ca si in Ungaria si Bulgaria.

In ce priveste Raiffeisen, costul cu creditele neperformante a scazut deja, iar cresterea acestora din urma s-a incetinit notabil, ceea ce a permis grupului sa obtina un profit net de 311 milioane de euro in trimestrul al treilea, dublu fata de aceeasi perioada din 2009.



Raportul cu rezultatele interimare pe primele noua luni, publicat luni, releva ca Raiffeisen International avea in Romania si Moldova active de 5,67 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie, in scadere cu 8% fata de sfarsitul lui septembrie 2009. Numarul de sucursale era de 542, iar numarul angajatilor de 6.096.

Pe ansamblul celor 17 tari din Europa Centrala si de Est si al fostelor state CSI, unde austriecii controleaza in total 15 banci, cel mai mult au scazut, procentual, activele din Serbia (cu 10,6%), Bosnia (cu 10,4%), respectiv cele din Romania si Moldova. Valoarea totala a activelor controlate de grup in aceste tari era de 75,7 miliarde de euro, in scadere cu 0,7% fata de 30 septembrie 2009.

Profitul inainte de impozitare la nivelul Europei de Sud, zona care reprezinta 30% din activele bancii si care, in definitia Raiffeisen, include in ordinea activelor Croatia, Romania si Moldova, Bulgaria, Serbia, Bosnia, Albania si Kosovo, a fost cel mai mare in primele noua luni ale anului (263 de milioane de euro, fata de 178 de milioane in primele noua luni din 2009), cu mult peste rezultatele furnizate de celelalte zone - Europa Centrala, Rusia si grupul fostelor state CSI. Profitul consolidat dupa impozitare a crescut la 212,3 milioane de euro, de la 135,7 milioane.

CREDITELE NEPERFORMANTE S-AU VANDUT

Explicatia bancii tine de veniturile operationale mai mari, scaderea costurilor de finantare, masuri de restructurare, imbunatatirea calitatii portofoliului si scaderea cu 34% a provizioanelor in regiune, de la 341 la 227 de milioane de euro. "In primul rand Romania este responsabila de aceasta imbunatatire, atat in privinta reducerii provizioanelor pentru creditarea companiilor, cat si a celor pentru creditele neperformante de retail, din care o parte au fost vandute", releva raportul bancii.

Ponderea creditelor neperformante a crescut cu 2,24%, la 8,09%, insa ramane cea mai mica dintre toate regiunile unde opereaza Raiffeisen International. La nivel de grup, aceste credite reprezentau 8,8% din portofoliu.

Veniturile nete din comisioane au totalizat 287 de milioane de euro, in scadere cu 7%. La comisioanele pentru efectuarea de plati, Romania a furnizat cea mai mare pondere a veniturilor - 64 de milioane de euro. In schimb, pentru administrarea creditelor si garantare, scaderea cu 13% a veniturilor, la 69 de milioane, a fost generata in principal tot de Romania.

Au crescut si veniturile nete din investitii financiare, de la 8 la 12 milioane de euro, in special pe seama vanzarii de obligatiuni si a reevaluarii titlurilor cu venit fix in Romania, ca efect al scaderii dobanzilor pe piata.

In divizia de retail, venitul net din dobanzi a scazut cu 2%, la 1,2 milioane de euro, principala contributie avand-o pietele din Romania si Ucraina, unde veniturile din dobanzi au scazut puternic.

Banca noteaza, de asemenea, o scadere usoara a cheltuielilor administrative in regiune, la care au contribuit scaderea chiriilor pentru spatiile de birouri in Romania, desi costurile cu departamentele de IT au crescut.

Raiffeisen International a fuzionat la 10 octombrie cu principalele arii de business ale grupului-mama, Raiffeisen Zentralbank Austria (RZB). De la aceasta data, banca functioneaza sub numele de Raiffeisen Bank International (RBI). Este al treilea mare creditor din Europa Centrala si de Est, dupa grupul italian UniCredit si Erste, avand peste 14,7 milioane de clienti, si una dintre bancile comerciale si de investitii de top din Austria.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/stepic-raiffeisen-creditele-neperformante-vor-incepe-sa-scada-abia-la-anul-7762638
7762638
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.