STUDIU: Firmele din România au cea mai optimistă previziune privind angajările în ultimul trimestru

Autor: Raluca Ghinea Postat la 08 septembrie 2015 54 afişări

Unul din cinci angajatori din România intenţionează să atragă personal în companie în ultimul trimestru al acestui an, angajatorii români raportând o previziune netă de angajare de +16%, cea mai optimistă din 24 de ţări şi cea mai bună din T4 2008 până în prezent, arată un studiu Manpower.

Astfel, 19% dintre angajatorii români intenţionează să-şi crească personalul, 11% prevăd o scădere, iar 67% nu au în vedere nicio schimbare a numărului total de angajaţi, potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

Previziunea Netă de Angajare rezultată este cea mai puternică raportată în România din ultimul trimestru al anului 2008 până în prezent, îmbunătăţindu-se cu patru puncte procentuale faţă de trimestrul al treilea al acestui an şi cu opt puncte faţă de intervalul octombrie-decembrie al anului trecut.

Indicatorul este obţinut prin diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul celor care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere.

"Creşterea încrederii angajatorilor români este îmbucurătoare, mai ales având în vedere evoluţiile economice recente din regiune. Tendinţele de îmbunătăţire a Previziunii Nete de Angajare din ultimii doi ani, care au culminat în cea mai robustă Previziune din 2008 până în prezent, sugerează că relativa accelerare a angajărilor este sustenabilă, iar crearea de noi locuri de muncă ar putea continua într-un ritm mai apropiat de nevoile candidaţilor", a declarat într-un comunicat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din industria prelucrătoare sunt cei mai optimişti, raportând o previziune netă de angajare de +25%, cu cinci puncte procentuale mai puternică decât cea din trimestrul al treilea şi cu 13 puncte peste cea din ultimul trimestru din 2014.

Cea mai semnificativă îmbunătăţire trimestrială este raportată însă în sectorul comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare de +20% este cu 12 puncte procentuale peste nivelul din trimestrul precedent, în timp ce dintr-o perspectivă anuală, cea mai mare îmbunătăţire este raportată în sectorul construcţii, previziunea netă de angajare de +18% aferentă ultimului trimestru din acest an fiind cu 21 puncte procentuale mai puternică decât în perioada similară a anului trecut.

Pe de altă parte, perspectivele din sectorul energie electrică, apă, gaz continuă să fie negative de cinci trimestre consecutiv.

Angajatorii preconizează o creştere a numărului total de angajaţi în toate regiunile ţării. Prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din regiunile Centru şi Nord-Vest, unde previziunea netă de angajare este de +14%.

Perspectivele sunt mai optimiste decât în trimestrul al treilea în şase din cele opt regiuni, angajatorii din Nord-Vest raportând o îmbunătăţire de şase puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, iar cei din regiunile Sud şi Bucureşti şi Ilfov îmbunătăţiri de trei, respectiv patru puncte procentuale.

Previziunea slăbeşte însă faţă de trimestrul anterior în regiunea Vest, înregistrând un declin de zece puncte procentuale. Cea mai puţin dinamică piaţă a forţei de muncă este preconizată în regiunea Sud-Vest, în care unul din cinci angajatori se aşteaptă la reduceri ale personalului în ultimul trimestru din 2015. Previziunea Netă de Angajare de +2% rămâne însă pozitivă şi relativ stabilă faţă de trimestrul al treilea şi se îmbunătăţeşte cu opt puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de dimensiunea organizaţiei angajatoare, dar angajatorii din organizaţii mari, cu peste 250 de angajaţi, rămân cei mai optimişti, iar cei din micro-organizaţii, cu până la 10 angajaţi, manifestă cea mai multă prudenţă.

"Revenirea din recesiune a fost prelungită şi neuniformă, astfel încât trimestrul IV/2015 este primul din ultimii şapte ani în care perspectivele s-au îmbunătăţit suficient pentru a se apropia de cotele de dinainte de criză. Este un debut încurajator, pe care sperăm că un mediu economic şi fiscal propice şi stabil îl poate transforma dintr-un impuls pe trei luni într-o tendinţă pe termen mai lung", a punctat Petrof.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă pentru piaţa din România a avut la bază un sondaj realizat în perioada 15-28 iulie pe un eşantion reprezentativ de 626 de angajatori, având o marjă de eroare de +/- 3,9%.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANGAJĂRI,
STUDIU,
/actualitate/studiu-firmele-din-romania-au-cea-mai-optimista-previziune-privind-angajarile-in-ultimul-trimestru-14704292
14704292
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.