SUA oferă recompense de 30 de milioane de dolari pentru arestarea liderilor reţelei Haqqani

Autor: Gaidau Ion Postat la 21 august 2014 86 afişări

Statele Unite au anunţat miercuri că oferă recompense în valoare de 30 de milioane de dolari pentru informaţii despre reţeaua "teroristă" Haqqani, cu sediul în Pakistan şi care întreţine legături cu Al-Qaida, acuzată de Washington că a organizat zeci de atacuri în Afganistan.

Departamentul de Stat alocă până la 20 de milioane de dolari pentru informaţii care ar putea ajuta la localizarea şi eventuale arestări sau neutralizări a patru lideri ai organizaţiei Haqqani, incluse de Washington pe lista grupărilor teroriste în septembrie 2012.

Washingtonul mai oferă între cinci şi zece milioane de dolari pentru informaţii care ar putea conduce la capturarea liderului acestei organizaţii teroriste, Sirajuddin Haqqani, fiul fondatorului istoric Jalaluddin Haqqani.

Ceilalţi patru locotenenţi ai lui Sirajuddin Haqqani sunt Aziz Haqqani (fratele său), Khalil al-Rahman Haqqani (unchiul său), Yahya Haqqani (vărul său) şi Abdul Rauf Zakir, prezentat de Departamentul de Stat ca fiind coordonatorul operaţiunilor sinucigaşe. Abdul Rauf Zakir a fost deja trecut pe lista neagră americană a "teroriştilor internaţionali".

Reţeau Haqqani "întreţine legături cu Al-Qaida şi talibanii afgani şi cooperează cu alte organizaţii teroriste din regiune", acuză Departamentul de Stat.

În realitate, această grupare islamistă armată a fost înfiinţată la sfârşitul anilor '70 pentru a lupta împotriva Uniunii Sovietice în Afganistan. De regulă, ea desfăşoară operaţiuni în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, însă conduce atacuri şi în cealaltă parte a frontierei, în Afganistan.

Statele Unite acuză reţeaua Haqqani de comiterea a numeroase atacuri în Afganistan în ultimii ani, inclusiv de organizarea, la sfârşitul lui 2009, a atentatului împotriva bazei militare Camp Chapman, unde şapte agenţi ai CIA au fost ucişi.

În plus, Departamentul de Stat acuză organizaţia teroristă Haqqani că a atacat în septembrie 2011 Ambasada Statelor Unite la Kabul şi cartierul general al forţelor NATO (ISAF).

Statele Unite au lansat în 1984 programul "Rewards for Justice", cu scopul de a colecta din punctele fierbinţi ale globului informaţii care pot ajuta la capturarea unor indivizi consideraţi "terorişti".

 


Care sunt etapele de management ale unui proiect co-finanţat prin fonduri structurale?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
AFGANISTAN,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/sua-ofera-recompense-de-30-de-milioane-de-dolari-pentru-arestarea-liderilor-retelei-haqqani-13123396
13123396
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.