Suceava: Peste 1.500 de urători, la Festivalul obiceiurilor de iarnă din centrul oraşului

Autor: Tibi Bujdei Postat la 27 decembrie 2014 71 afişări

Peste 1.500 de urători şi mascaţi din toate zonele judeţului Suceava, dar şi din Botoşani, Iaşi, Bacău, Neamţ, precum şi din Republica Moldova, au participat, sâmbătă, la o paradă a măştilor pe o arteră principală a Sucevei, iar până seara vor prezenta dansuri sau jocuri cu măşti de Anul Nou.

Peste cinci mii de suceveni s-au aflat, sâmbătă la prânz, în zona centrală a oraşului, la deschiderea festivalului de datini şi obiceiuri de Anul Nou, la care participă peste 40 de formaţii de copii şi adulţi din zonele folclorice ale judeţului Suceava, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Festivalul a început cu o paradă a măştilor specifice pe o stradă din zona centrală a municipiului Suceava, cetele de colindători trecând apoi prin faţa Palatului Administrativ.

Ca în fiecare an, parada a fost deschisă de un grup de colindători din Câmpulung Moldovenesc, cu buciumaşi şi un plug tras de boi.

Printre cetele de urători s-au aflat grupuri cu "plugul", iar altele, însoţite de muzicanţi, au prezentat "dansul caprei", "jocul ursului", jocuri cu flăcări, dar şi malanca, o formă de teatru popular cu tentă satirică, unde personajele sunt baba şi moşneagul, doctorul, popa, capra şi ciobanul, căiuţii, ursul, cerbul şi negustorul.

Formaţiile prezintă până seara târziu diverse dansuri şi jocuri cu măşti, dar şi urături şi colinde, pe o scenă amplasată pe esplanada din centrul municipiului, unde este amenajat şi Târgul de Crăciun.

Sucevenii prezenţi la acest spectacol se încălzesc cu vin fiert sau ţuică fiartă şi degustă produse specifice de la tarabele amplasate pe esplanadă.

Directorul Centrului Cultural Bucovina, Viorel Varvaroi, a declarat corespondentului MEDIAFAX că acest festival de datini şi obiceiuri de Anul Nou este cel mai mare din ţară, având peste 1.500 de participanţi, formaţiile fiind din toate vetrele folclorice ale judeţului Suceava, dar că în acest an au venit şi formaţii din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Bacău, precum şi din Republica Moldova.

În această perioadă, spectacole cu urători şi mascaţi se vor organiza în numeroase localităţi din judeţul Suceava, iar în 13 ianuarie se va desfăşura, în comuna Drăguşeni, Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă pe stil vechi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OBICEIURI DE IARNĂ,
FESTIVAL,
PARADĂ
/actualitate/suceava-peste-1-500-de-uratori-la-festivalul-obiceiurilor-de-iarna-din-centrul-orasului-13740101
13740101
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.