Summitul Administratorilor de Fonduri. Dana Dima, BCR-Erste: Trebuie să facem paşi mici pentru a ajunge la investiţii mari. Probabil că o parte din volatilitate vine din faptul că unii clienţi au sărit respectivii paşi

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 07 octombrie 2022 55 afişări

Summitul Administratorilor de Fonduri. Dana Dima, BCR-Erste: Trebuie să facem paşi mici pentru a ajunge la investiţii mari. Probabil că o parte din volatilitate vine din faptul că unii clienţi au sărit respectivii paşi

O parte din volatilitatea care a cuprins anul acesta bursele internaţionale se poate datora faptului că unii investitori au intrat în piaţă când fondurile mutuale afişau randamente uriaşe, neluându-şi între timp o serie de măsuri de siguranţă, spune Dana Dima, vicepreşedinte executiv, Retail & Private Banking, BCR-Erste.

„Trebuie să facem paşi mici pentru a ajunge la investiţii mari. Probabil că această volatilitate vine de la faptul că unii clienţi au sărit acei paşi mici pe care ar fi trebuit să îi facă şi au încercat să meargă către zona investiţională atunci când fondurile erau în creştere masivă şi nu au înţeles că paşii mici contează pentru stabilitatea lor emoţională”, consideră Dama Dima, invitată la Summitul Administratorilor de Fonduri, ediţia a IV-a.

În cadrul evenimentului, reprezentanta BCR-Erste a argumentat că teama românilor este reprezentantă de participarea propriu-zisă la un fond de investiţii. Astfel, un prim pas în această direcţie constă în a pune deoparte o sumă recurentă pentru probleme uzuale, traversând ulterior o zonă cu un grad ridicat de protecţie financiară şi ajungând într-un final la investiţie.

„Când ştii că ai câteva salarii puse deoparte, după aceea ai şi un anumit grad de siguranţă, iar dacă ai şi câţiva bani în fonduri, stabilitatea ta emoţională va fi cu totul alta. În caz contrar, ai banii investiţi doar în fonduri, care se află acum în scădere (...) Am observat însă că trendul celor care încep să investească pe termen lung este în creştere”, adaugă Dana Dima.

La summitul organizat de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) au participat reprezentanţi ai celor mai mari bănci din România şi directori din partea unor administratori de calibru, atât parte a grupurilor bancare, cât şi independenţi din afara ţării.

„N-aş fi crezut că, în 2-4 ani, toate produsele financiare ar putea fi accesate digital într-o proporţie de 60-70% din tot ceea ce produce o bancă,  atât asistat de consilier, cât şi remote. Există un potenţial fantastic de adopţie pe care România l-a manifestat în permanenţă în ultimii 20 de ani. În retail, am pornit de la nimic şi am ajuns unde suntem acum, în condiţiile în care unele ţări au lucrat 50-70 de ani ca să ajungă aici.”

Dana Dima spune, de altfel, că nu există o diferenţă semnificativă între România şi ţările cu un profil asemănător, ci din contră, România este mai avansă pe anumite produse de retail.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.