Surpriză imensă în lumea de top a businessului din America: Cel mai cunoscut investitor din tehnologie şi unul dintre cei mai puternici oameni din Silicon Valley, este acuzat că este informator FBI
Peter Thiel a purtat multe pălării de-a lungul anilor: fondator din Silicon Valley, megadonator al lui Trump, susţinător al criptomonedelor, sceptic în privinţa democraţiei.
Dar există încă o altă faţetă a lui Thiel, una care a rămas secretă până acum: informator al FBI, scrie Business Insider.
În vara anului 2021, a aflat Insider, Thiel a început să furnizeze informaţii în calitate de "sursă umană confidenţială", sau CHS, lui Johnathan Buma, un agent FBI din Los Angeles specializat în investigarea corupţiei politice şi a campaniilor de influenţă străină.
Charles Johnson, un vechi asociat al lui Thiel şi o figură notorie în mişcarea de extremă dreapta pe care Thiel a subvenţionat-o timp de un deceniu, a declarat pentru Insider într-o declaraţie că a contribuit la recrutarea miliardarului ca informator, prezentându-l lui Buma.
O sursă care cunoaşte relaţia lui Thiel cu FBI, a cărei identitate este cunoscută de Insider, dar care a insistat să rămână anonimă, a confirmat spusele lui Johnson, spunând pentru Insider că Johnson a intermediat o relaţie între Thiel şi Buma. Insider a reuşit să confirme, prin intermediul unei surse suplimentare, că FBI l-a adăugat pe Thiel pe lista sa oficială de informatori înregistraţi.
O altă sursă apropiată lui Thiel a declarat pentru Insider că, deşi nu a putut confirma că Thiel a fost un CHS, Thiel a vorbit ocazional cu Buma. Sursa a declarat că orice asistenţă pe care Thiel ar fi putut să o ofere FBI ar trebui înţeleasă ca parte a distanţării treptate a lui Thiel de Trump şi de mişcarea MAGA mai largă, care a criticat în mod viguros FBI şi alte agenţii federale de aplicare a legii.
FBI menţine o vastă reţea de informatori pentru a supraveghea crima organizată, ameninţările teroriste, grupurile extremiste şi alte ţinte criminale şi de informaţii. Aceste surse, conform Ghidului de politică privind sursele umane confidenţiale al biroului, sunt mai mult decât informatori ocazionali.
În calitate de informator, lui Thiel i s-a atribuit un nume de cod şi un număr de serie intern pentru a-i urmări raportarea. Informaţiile pe care le transmitea despre contactele străine şi intrigile din Silicon Valley erau revizuite şi "validate", sau verificate în raport cu alte surse, de către agenţii săi de caz şi colegii lor.
Thiel nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii. Un purtător de cuvânt al lui Thiel a încetat să mai răspundă la solicitări după ce i s-a spus că Insider relatează despre relaţia lui Thiel cu FBI.
Biroul naţional de presă al FBI şi Scott Horton, un avocat care îl reprezintă pe Johnathan Buma, au refuzat să comenteze.
Cine este Peter Thiel, celebrul investitor american care a devenit miliardar prin investiile la PayPal şi Facebook
Thiel s-a născut în Frankfurt, Germania, în familia inginerului mecanic Klaus Thiel şi a Susannei Thiel. S-a mutat în Statele Unite ale Americii împreună cu familia la vârsta de un an şi a crescut în Foster City, în California. A studiat filosofia secolului XX la Universitatea Stanford. A absolvit în 1989, iar ulterior a studiat şi în cadrul unui program doctoral la Şcoala de Drept Stanford, până în 1992. Un libertarian declarat, a participat la fondarea publicaţiei Stanford Review în 1987.
Aceasta a devenit cunoscută pentru promovarea bunelor moravuri în cadrul campusului, inclusiv a corectitudinii politice şi împotriva discursurilor de ură. Stanford Review este acum principala publicaţie conservatoare/libertariană a universităţii. Thiel s-a împrietenit şi cu alţi studenţi la Stanford, dintre care majoritatea au contribuit la realizarea Stanford Review. Printre ei se află Keith Rabois, David O. Sacks şi Reid Hoffman. Câţiva dintre ei au lucrat ulterior la PayPal şi fac parte din PayPal Mafia (numele cu care este cunoscută echipa fondatoare a PayPal).
În perioada studiilor la Stanford, Thiel l-a întâlnit şi pe antropologul René Girard, a cărui teorie mimetică l-a influenţat. Thiel a lucrat pentru judecătorul J.L. Edmondson la Curtea de Apel a Statelor Unite ale Americii, la un an după absolvirea Şcolii de Drept Stanford. Între 1993 şi 1996, a tranzacţionat pentru Credit Suisse Group, trei ani mai târziu, a pus bazele fondului multistrategie Thiel Capital Management.
A fondat sistemul de plăţi online PayPal în 1998, împreună cu Max Levchin. Compania a fuzionat ulterior cu X.com, condusă atunci de Elon Musk şi a devenit companie publică la data de 15 februarie 2002. În cursului aceluiaşi an, a fost preluată de eBay pentru 1,5 miliarde de dolari.
Cele 3,7% acţiuni deţinute de Thiel în companie valorau 55 de milioane de dolari la momentul achiziţiei. În august 2004, Thiel a făcut o investiţie de 500.000 de dolari în reţeaua socială Facebook, în schimbul unui procent de 10,2% din companie şi s-a alăturat astfel consiliului director al companiei. Aceasta a fost prima investiţie în Facebook. În mai 2012, Thiel a vândut 16,8 milioane de acţiuni Facebook pentru 638 de milioane de dolari, la un preţ de aproape 38 de dolari/acţiune, iar în august 2012 a vândut aproape toate acţiunile rămase pentru circa 1 miliard de dolari. A păstrat un pachet de acţiuni şi are încă un loc în consiliul director. În 2005, Thiel a creat Fondul Fondatorilor, o companie de venture capital cu sediul în San Francisco.
Thiel a făcut investiţii în numeroase start-up-uri, atât personal, cât şi prin fondurile sale de investiţii, printre acestea aflându-se LinkedIn, Yelp, Inc., Quoara, Booktrack, Big Think, Palantir. În cercurile din Silicon Valley, Thiel este considerat Don-ul din PayPal Mafia. În cadrul unei conferinţe, a declarat că printre obiectivele sale se numără lupta împotriva îmbătrânirii, un domeniu în care nu s-a investit şi nici nu s-au făcut suficiente studii. A susţinut numeroase cauze în domenii diverse; libertarian conservator declarat, este implicat şi în politică şi a fost şi coproducător al filmului Thank You For Smoking, ce are ca bază romanul omonim al lui Christopher Buckley.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro