Ţara în care inflaţia nu mai dă înapoi după ce preţul petrolului a scăpat de sub control
În septembrie, inflaţia din Marea Britanie nu a încetinit conform previziunilor, deoarece creşterea preţurilor petrolului a contrabalansat trendul descendent venit din partea costurilor alimentelor, scrie Bloomberg.
Indicele preţurilor de consum a crescut cu 6,7% faţă de anul precedent, în acelaşi ritm ca şi în luna precedentă, a anunţat miercuri Oficiul Naţional de Statistică. Economiştii se aşteptau ca inflaţia să scadă din nou la 6,6%.
Prognoza ratată nu a fost suficient de serioasă pentru a schimba perspectivele privind ratele dobânzilor, după ce un şir de 14 creşteri consecutive ale Băncii Angliei a început să influenţeze economia. Oficialii băncii centrale cântăresc dacă trebuie să facă mai mult pentru a readuce inflaţia la obiectivul de 2% şi se vor întâlni în data de 2 noiembrie.
La ultima şedinţă a Comitetului de politică monetară din septembrie, oficialii au votat împotriva unei majorări a dobânzii pentru prima dată din noiembrie 2021, majoritatea membrilor preferând să aştepte şi să vadă cum evoluează economia.
„Datele recente au produs un şoc. În timp ce preţurile nu au curescut, anumite cheltuieli esenţiale continuă să crească vertiginos”, a declarat Cheiu Cao, consilier în cadrul Mintago.
Pariurile de pe piaţa monetară cu privire la noi creşteri ale ratelor de dobândă au rămas în general stabile, situându-se la o şansă de 30% pentru o creştere de un sfert de punct luna viitoare şi o probabilitate de peste 60% pentru o astfel de mişcare până la începutul anului viitor. Pieţele cotează la 40 de puncte de bază o relaxare a politicii de anul viitor, cu prima reducere până în noiembrie.
Datele care privesc inflaţia vin la doar o zi după ce datele privind locurile de muncă de la ONS au indicat o uşoară răcire a pieţei muncii. Creşterea câştigurilor medii a încetinit faţă de luna precedentă, deşi a rămas aproape de maximele istorice, în timp ce numărul de lucrători aflaţi pe ştatele de plată ale companiilor a scăzut.
Inflaţia de bază - care exclude preţurile volatile la alimente şi energie - a scăzut mai puţin decât se aştepta, la 6,1% de la 6,2%. Inflaţia serviciilor, care este urmărită îndeaproape de BOE, a accelerat în mod neaşteptat la 6,9% de la 6,8%.
Preţurile mai mari la pompă pentru automobilişti au fost cel mai important factor care a menţinut inflaţia la un nivel stabil, în timp ce preţurile alimentelor şi ale băuturilor nealcoolice, precum şi cele ale mobilei şi ale bunurilor de uz casnic au fost în sens invers. Preţul carburanţilor a crescut cu 3,6% între august şi septembrie, faţă de o scădere de 4% cu un an înainte.
Toţi ochii vor fi acum aţintiţi asupra celui de-al doilea lot de date privind piaţa muncii de la ONS, care va fi publicat marţi şi care va acoperi rata de ocupare a forţei de muncă, şomajul şi inactivitatea din Regatul Unit.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro