Craciun fericit!

Ţara nordică care a învăţat o lecţie dureroasă din partea Rusiei. Cum s-a pregătit Finlanda pentru cel mai negru coşmar al Europei

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 28 martie 2022 523 afişări

Ţara nordică care a învăţat o lecţie dureroasă din partea Rusiei. Cum s-a pregătit Finlanda pentru cel mai negru coşmar al Europei

Războiul din Ucraina continuă, iar cele mai mari temeri ale oficialilor europeni ţin de escaladarea conflictului la nivel global. Finlanda ia în serios această posibilitate şi s-a pregătit din timp pentru scenariul în care coşmarul europenilor devine realitate, scrie Financial Times.

Pe partea de provizii, Finlanda a adunat în rezerve strategice cereale şi combustibil pentru şase luni. Mai mult, companiile farmaceutice sunt obligate să facă rezerve de medicamente care să reziste aproape un an.

În ceea ce priveşte protecţia cetăţenilor, toate clădirile care depăşesc o anumit înălţime, conţin adăposturi civile. Totuşi, dacă numărul acestora sunt insuficiente, populaţia mai poate apela la parcări subterane, patinoare şi piscine care pot fi transformate la nevoie într-o facilitate pentru apărarea finlandezilor împotriva bombardamentelor.

La nivel militar, aproape o treime din populaţia adultă a Finlandei este rezervistă, ceea ce înseamnă că ţara nordică poate mobiliza o armată foarte numeroasă în raport cu dimensiunea sa. Mai exact, Finlanda deţine 280.00 de cadre militare active şi aproape un milion de rezervişti.

„Ne-am pregătit şi antrenat societatea pentru o astfel de situaţie încă de la finalul celui de Al Doilea Război Mondial. Ce a făcut Rusia cu Ucraina nu ne surprinde şi de aceea trebuie să fim gata”, a declarat ministrul finlandez al afacerilor europene.

În prezent, modelul de securitate pe care îl prezintă Finlanda serveşte întregii lumi drept exemplu despre cum o ţară poate crea sisteme riguroase la nivelul întregii societăţi, care să asigure apărarea acesteia împotriva invaziilor, dezastrelor naturale, pandemiilor sau chiar a unui atac cibernetic.

În cazul Finlandei nu este vorba numai despre pregătire militară şi luptă. Ţara nordică face eforturi pentru a se asigura că în cazul unui război regulile şi legile societăţii încă funcţionează. Experţii analizează toate problemele şi atuurile ţării atât individual cât şi pe plan internaţional, pentru a le corecta înainte de apariţia unei crize.

Învazia Rusiei în Ucraina le-a reamintit finlandezilor cât de expuşi sunt în faţa unui război cu vecinul lor, pentru că cele două ţări împart 1.340 de kilometri de graniţă comună. Odată cu declanşarea războiului în Est şi ameninţările venite din partea liderului de la Kremlin, majoritatea finlandezilor iau în serios aderarea la NATO, o premieră în istoria ţării.

„Având în vedere locaţia noastră geostrategică, întinsul teritoriu şi populaţia, trebuie să avem totul pregătit pentru a ne apăra. Ne antrenăm în mod regulat şi ne pregătim la toate nivelurile pentru a ne asigura că toată lumea ştie ce are de făcut. Ne uităm la deciziile politice, la ce fac băncile, bisericile, industria şi presa. Rezultatul final este faptul că toată societatea poate intra în modul de criză dacă este nevoie şi o poate depăşi”, a declarat Janne Kuusela, şeful politicii de apărare în cadrul Ministerului Apărării din Finlanda.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.