Teodorovici: Estimez că 5 mld. euro vor intra în România în acest an. Banii trebuie cheltuiţi repede
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, estimează că România va primi 5 miliarde de euro în acest an, fonduri europene, el susţinând că banii trebuie cheltuiţi repede, cu proiecte cu un impact economic mare, pentru reducerea decalajelor care există între ţara noastră şi alte state UE.
Eugen Teodorovici a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă în cadrul Forumului Regional Cluj Innovation Days, că în prezent rata de absorbţie a fondurilor europene este de 53%, însă în acest an România poate ajunge la 80%, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Este un procent care pare foarte sus pentru mulţi, dar partea bună este că sunt mulţi care cred că acest lucru se poate atinge. Estimez că sunt 5 miliarde de euro care vor intra în România în acest an", a spus Teodorovici.
Ministrul s-a declarat încrezător că toţi banii vor fi cheltuiţi, însă acest lucru trebuie să se întâmple repede şi cu proiecte cu un impact economic foarte mare, pentru reducerea decalajelor care există între România şi alte state membre UE.
"Beneficiarii trebuie să se concentreze pe proiecte europene care vreau să fie atât de multe, încât banii europeni pentru viitorul exerciţiu financiar 2014 - 2020, să fie cheltuiţi în primii cinci ani", a adăugat Teodorovici.
Ministrul Fondurilor Europene participă, joi, la Cluj-Napoca, la Forumul Regional Cluj Innovation Days, alături de reprezentanţii Cluj IT Cluster şi de oficiali ai Comisiei Europene.
Luna trecută, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră, Angela Filote, declara că România înregistrează cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor europene, fiind singura ţară care are o rată de sub 60 la sută, cu 20 la sută sub media înregistrată la nivelul Uniunii Europene. Aceasta spunea că rata de absorbţie a fondurilor europene înregistrată de România este, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene, de 56 la sută, cu 20 de puncte procentuale mai mică decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, care este de 76 la sută.
"Sigur că pe anul acesta se va face ce se mai poate face în lunile care mai sunt până în decembrie, dar ce este important este să nu trecem în următoarea perioadă de finanţare 2014 - 2020 cu aceleaşi probleme. Deci ele trebuie rezolvate înainte de a lansa noile apeluri pe noua perioadă financiară", declara Angela Filote.
Întrebată care sunt motivele pentru care România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene, reprezentanta Comisiei Europene în România a răspuns că printre motive se numără "superbirocratizarea, hăţişul birocratic în procedurile de accesare a fondurilor europene", dar şi "schimbarea regulilor jocului în timpul jocului", lucruri pe care le reclamă mulţi dintre cei care au făcut demersuri pentru a accesa fonduri europene.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro