Toate ţările au rămas "periculos de nepregătite" pentru următoarea pandemie

Autor: Andreea Tobias Postat la 30 ianuarie 2023 25 afişări

Toate ţările au rămas "periculos de nepregătite" pentru următoarea pandemie, a avertizat luni Crucea Roşie. Viitoarele crize sanitare s-ar putea lovi de dezastrele tot mai probabile legate de climă.

Toate ţările au rămas "periculos de nepregătite" pentru următoarea pandemie

În ciuda celor trei ani "brutali" de pandemie, sistemele de pregătire sunt "extrem de deficitare", a declarat Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie.

Cea mai mare reţea umanitară din lume arată că dezvoltarea încrederii, a echităţii şi a reţelelor de acţiune locală sunt vitale pentru a fi pregătiţi pentru următoarea criză.

"Toate ţările rămân periculos de nepregătite pentru viitoarele epidemii", a declarat IFRC, concluzionând că guvernele nu sunt mai pregătite acum decât erau în 2019.

Organizaţia susţine că ţările trebuie să fie pregătite pentru "mai multe pericole, nu doar pentru unul singur", spunând că societăţile devin cu adevărat rezistente doar prin pregătirea pentru diferite tipuri de dezastre, deoarece acestea pot apărea simultan.

IFRC a menţionat creşterea dezastrelor legate de climă şi a valurilor de epidemii de boli din acest secol, dintre care Covid-19 a fost doar una.

Fenomenele meteo extreme sunt din ce în ce mai frecvente şi mai intense, "iar capacitatea noastră de a reacţiona la ele este limitată".

IFRC a publicat două rapoarte în care face recomandări privind atenuarea viitoarelor tragedii de amploarea Covid-19, la cea de-a treia aniversare a declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a virusului ca fiind o urgenţă de sănătate publică internaţională.

"Pandemia Covid-19 ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru comunitatea mondială, care să se pregătească acum pentru următoarea criză sanitară", a declarat secretarul general al FICR, Jagan Chapagain.

Dacă oamenii ar avea încredere în mesaje, ar fi dispuşi să respecte măsurile de sănătate publică şi să accepte vaccinarea.

Dar organizaţia a declarat că cei care răspund la situaţii de criză "nu pot aştepta până la următoarea dată pentru a construi încrederea", îndemnând la o cultivare consecventă din timp a acesteia.

IFRC a declarat că, dacă încrederea este fragilă, sănătatea publică devine politică şi individualizată - lucru care a afectat răspunsul Covid.

De asemenea, pandemia a exacerbat inegalităţile, cu salubritate precară, supraaglomerare, lipsa accesului la servicii sociale şi de sănătate şi malnutriţie, creând condiţii pentru ca bolile să se dezvolte.

"Lumea trebuie să abordeze problema sănătăţii inechitabile şi a vulnerabilităţilor socio-economice cu mult înainte de următoarea criză", a recomandat raportul citat de AFP.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pandemie,
pregătire,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.