Trupa Maroon 5, interzisă în China, din cauza unor mesaje de felicitare adresate lui Dalai Lama

Autor: Florin Badescu Postat la 18 iulie 2015 102 afişări

Trupa americană Maroon 5 a fost interzisă în China, unde ar fi trebuit să susţină două concerte în luna septembrie, din cauza unor mesaje de felicitare adresate lui Dalai Lama cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a liderului spiritual tibetan, informează site-ul revistei New Musical Express.

Maroon 5 ar avea programate două concerte la Beijing şi Shanghai în luna septembrie, în cadrul turneului asiatic al trupei, însă cele două show-uri au fost anulate la începutul acestei săptămâni.

Grupul american nu a oferit fanilor nicio explicaţie oficială pentru anularea acelor concerte, însă decizia trupei pare să aibă legătură cu un mesaj publicat pe Twitter de clăparul Jesse Carmichael, ce a fost ulterior şters, şi care consta în tradiţionala urare "La mulţi ani!", adresată lui Dalai Lama cu ocazia zilei de naştere a acestuia. Mesajul respectiv conţinea şi un link care făcea trimitere către o fotografie de pe reţeaua Instagram, care a fost la rândul ei ştearsă între timp.

Potrivit presei americane, Jesse Carmichael a participat, de asemenea, la o petrecere organizată în Statele Unite cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a lui Dalai Lama.

Ediţia din Beijing a publicaţiei Time Out a făcut următoarea precizare: "Am auzit că se vorbeşte despre faptul că trupa Maroon 5 a fost împiedicată să cânte aici (în China, n.r.) de către «prietenii» noştri politicieni. O întâlnire cu Dalai Lama reprezintă tot ce trebuie să facă un artist pentru a primi un refuz pe cererea lui de viză".

Dalai Lama, care trăieşte în exil din 1959 şi a primit premiul Nobel pentru pace în 1989, este o personalitate apreciată în lumea întreagă.

Însă el se află în conflict cu liderii comunişti din China de mulţi ani. Apariţia sa recentă la celebrul Festival Glastonbury din Marea Britanie a fost aspru criticată de guvernul chinez.

Grupul britanic Oasis a fost obligat, la rândul său, să îşi anuleze o serie de concerte în China în 2009, din cauza faptului că Noel Gallagher a participat la un concert din seria "Free Tibet", la New York, în 1997.

Printre ceilalţi muzicieni de seamă care au primit interdicţie de a păşi pe solul chinez se află cântăreaţa Bjork, care a declanşat furia autorităţilor chineze după ce a cerut independenţa Tibetului, în mod public, pe scenă, în timpul unui concert pe care artista islandeză l-a susţinut în 2008 la Shanghai.

Elton John a fost şi el chestionat de ofiţeri de poliţie din China, după ce a făcut o dedicaţie specială în timpul unui concert din 2012, la Beijing, "spiritului şi talentului lui Ai Weiwei", un cunoscut artist şi disident chinez.

Formaţia Maroon 5 s-a bucurat de mare succes odată cu lansarea albumului de debut, "Songs About Jane", în 2002, pentru care a fost recompensată cu un premiu Grammy. Trupa americană a lansat cinci albume de studio, care s-au vândut în peste 27 milioane de copii pe plan mondial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MAROON 5,
CHINA,
DALAI LAMA
/actualitate/trupa-maroon-5-interzisa-in-china-din-cauza-unor-mesaje-de-felicitare-adresate-lui-dalai-lama-14610052
14610052
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.