Turcia si Romania, principalele tinte de expansiune pentru UniCredit: cate 300 de sucursale noi in cinci ani
Grupul italian UniCredit va relua expansiunea retelei de sucursale, in primul rand in Turcia si Romania, precum si in alte tari din Europa de Est "unde alocarea investitiilor noastre este deja considerabila, insa dorim s-o crestem in continuare", a declarat Federico Ghizzoni, CEO al grupului.
In Turcia si Romania, UniCredit va deschide in urmatorii cinci ani cate 300 de sucursale, in Ungaria 120, plus inca 180 in alte tari est-europene, in principal Rusia, Bulgaria si Serbia, urmand ca expansiunea sa ajunga pana la 900 de sucursale noi in total. "Confirmam implicarea noastra in aceasta regiune, unde putem creste mai repede decat concurentii nostri. Exista spatiu de crestere si in retail, si in corporate banking, si in activitatea de banca de investitii", a spus Ghizzoni, la o conferinta desfasurata la Londra.
Criteriile de selectie a pietelor unde italienii vor sa se extinda sunt prezenta in top 5 in sistemul bancar al tarilor respective, din punctul de vedere al activelor, al numarului de sucursale, al numarului de angajati si al cotei de piata la depozite bancare, respectiv potentialul in termeni de profit si de calitate a activelor, in celelalte tari. "In 2010, an de criza, profitabilitatea in tarile din Europa de Est a fost pentru noi superioara chiar celei din Europa de Vest de la nivelul din 2007, pe cand nu incepuse criza. Aceasta este ratiunea pentru care treptat vom investi mai mult aici", declara seful UniCredit.
El a admis ca va fi necesar sa monitorizeze "cu grija" tendintele bancare din Romania si - intr-o masura mai mica - Bulgaria, unde recesiunea a fost mai aspra decat in majoritatea celorlalte economii emergente.
Ghizzoni a numit "piete fragile" si Ucraina si Kazahstanul, precizand in privinta acesteia din urma ca operatiunile de aici nu sunt de vanzare, insa vor fi restructurate.
Grupul italian este in top 5 al sistemului bancar in 11 tari din regiune - pe primul loc in Croatia, Bosnia si Bulgaria, pe locul secund in Polonia, pe locul al patrulea in Cehia si Serbia, pe locul al cincilea in Slovacia, Slovenia, Ucraina, Turcia si Kazahstan. In Romania este pe locul 6, in Rusia pe 9, iar in Tarile Baltice pe locurile 7-9.
UniCredit isi poate finanta din surse proprii expansiunea, fara a apela la majorari de capital, a precizat Ghizzoni. "Perspectiva de profit operational in Europa de Est este in crestere, iar provizioanele sunt asteptate sa scada", a adaugat bancherul.
"Decizia de a investi puternic in Europa de Est a fost luata cu ceva timp in urma si n-a fost deloc o alegere rea. Problema este expunerea destul de mare pe Italia, care face obiectul atacurilor speculative pe pietele financiare", apreciaza Alessandro Frigerio, analist la firma italiana de administrare a activelor RMJ Sgr.
Unicredit are 3.860 de sucursale in Europa de Est si Turcia, iar profitul inainte de impozitare in al treilea trimestru al anului a fost, pe ansamblul regiunii, de 366 milioane de euro - mai mult decat triplu fata de aceeasi perioada a anului trecut si echivalent cu un sfert din profitul total al grupului.
In Romania, UniCredit Tiriac Bank are 234 de sucursale. Banca a avut in primele noua luni ale anului un profit net de 215 milioane lei (52 milioane euro) potrivit standardelor contabile internationale (IFRS), in scadere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Volumul activelor a ajuns la 20,2 miliarde lei (4,7 miliarde euro) la finele lunii septembrie, in crestere cu 1,2% fata de 30 septembrie 2009.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro