TURISM: BON VOYAGE!

Postat la 07 decembrie 2005 1 afişăre

Agentiile de turism si hotelurile se vad amenintate sa piarda sute de mii de turisti. Motivul? O data cu aderarea la UE, Romania va renunta la sistemul biletelor de vacanta compensate de stat. Solutia? Tichetele de vacanta pentru angajati.

Agentiile de turism si hotelurile se vad amenintate sa piarda sute de mii de turisti. Motivul? O data cu aderarea la UE, Romania va renunta la sistemul biletelor de vacanta compensate de stat. Solutia? Tichetele de vacanta pentru angajati.

Imaginati-va urmatoarea scena: in fata hotelului Astra din Mangalia parcheaza un Mercedes, de la volanul caruia coboara un barbat pe care ti-e greu sa-l incadrezi intr-un ipotetic "portret robot" al clientului hotelurilor de doua stele din Romania. Mai inchipuiti-va ca posesorul limuzinei prezinta la receptie un bilet subventionat de stat, pentru care platise doar 900.000 de lei. O suma modica, in schimbul careia urmeaza sa beneficieze de cazare pentru sase nopti, mic dejun si un tratament balnear. Scenariul va este cunoscut? Putina rabdare, filmul - al carui personaj principal e cat se poate de real - nu se opreste aici.

"Spre surprinderea noastra, omul a depus in seiful hotelului, pentru ca i-a fost teama sa-i lase in camera, 10.000 de euro si 5.000 de dolari...", isi aminteste Liviu Scarlat, directorul general al SC Mangalia SA, companie care detine trei hoteluri pe Litoral, printre care si Astra.

Tragi-comice, cazurile de genul celui de la Mangalia nu sunt singulare. Statiunile din Romania, indeosebi cele balneare, au fost si sunt asaltate de turisti care si-au asigurat o vacanta cu bilete ieftine, subventionate de stat prin Ministerul Muncii sau Casa Nationala de Pensii, si destinate, de fapt, persoanelor cu venituri reduse. "De regula, cei care primesc aceste subventii sunt oameni amarati care, de multe ori, nu au bani nici de tren, nici de mancare", explica Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

Parcurgand acest circuit in natura al biletelor de vacanta, "paradoxul de la Mangalia" devine usor de inteles. Din cate spune Morariu, posesorii de drept ai tichetelor de acest tip prefera fie sa le cedeze unor rude, fie sa le vanda cu cateva milioane de lei amatorilor de chilipiruri, deloc putini. Tocmai acesta ar fi unul dintre motivele pentru care, explica seful ANAT, incepand din 2007, toate subventiile de la stat pentru turism vor disparea. E adevarat, insa, ca acest lucru se va intampla numai daca Romania va adera la UE in 2007. In caz contrar, sezonul vacantelor pe banii statului s-ar putea prelungi pana in 2008. Un lucru e totusi cert.

"Trebuie sa dispara pentru ca orice subventie naste coruptie. Oricum, pe acei oameni necajiti nu-i ajuti cu o vacanta", arata Morariu. Numai ca, la fel ca si in cazul turistului de la Mangalia, in spatele aparentelor se ascunde mai mult decat transpare din declaratiile oficiale. "La modul in care merge turismul romanesc, doar aceste subventii mai salvau ceva. Daca vor disparea, turismul, mai ales cel balnear, va capota. Peste 40% din turistii veniti in statiunile balneare din intreaga tara sunt «sponsorizati de stat»", afirma Liviu Scarlat, care ocupa si functia de vicepresedinte al Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR). Daca ar fi sa tinem cont numai de datele Autoritatii Nationale pentru Turism - potrivit carora numarul turistilor inregistrati anul trecut in statiunile balneare din Romania a fost de circa un milion (dintre care doar 50.000 au fost straini) -, ar insemna ca aproape 400.000 de romani si-au facut "baile de soare" pe banii statului.

In aceste conditii, este greu de crezut ca, o data cu disparitia subventiilor, romanii cu venituri reduse vor putea sa scoata din buzunare cateva sute de euro pentru un sejur la Covasna sau Baile Felix.

De altfel, acest lucru a fost luat in calcul si de catre cei de la Autoritatea Nationala pentru Turism, in clipa in care s-au implicat in sprijinirea unui proiect de lege pentru introducerea cecurilor de vacanta pentru angajati, masura considerata drept "o necesitate pentru revigorarea turismului". Autoritatea propune ca noul sistem, similar celui al tichetelor de masa, sa fie introdus din 2006, motiv pentru care a solicitat deja Guvernului luarea masurilor necesare pentru adoptarea unui proiect de lege in acest sens.

"Ar trebui sa punem un accent mai mare pe tratamentele preventive, insa romanii nu au bani sa mearga la tratament, dar, o data cu introducerea cecurilor de vacanta, ar putea creste considerabil numarul turistilor", argumenteaza reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Proiectul tichetelor de vacanta are deja mica lui istorie. Cartel Alfa a introdus anul trecut in dezbatere parlamentara, cu ajutorul deputatului PSD Octavian Mitu, un proiect de lege privind acordarea unor bonuri de  vacanta salariatilor care vor sa-si petreaca concediul de odihna in Romania.

La capatul unor nesfarsite discutii pro si contra, proiectul a ajuns in urma cu trei luni la Autoritatea Nationala pentru Turism, spre validare.  Practic, acesta este momentul din care legea isi va incepe circuitul de avizare prin diversele ministere. Pe parcurs se vor pune la punct toate detaliile tehnice, pentru ca unele dintre ele nu au fost inca batute in cuie.


"Valoarea acestor tichete urmeaza a fi stabilita. Salariatul va participa cu 20-30% din valoarea vacantei, iar compania cu restul. Fiscal, aceste tichete sunt deductibile 100% pe cheltuieli", explica Lucia Morariu de la ANAT. Intr-o etapa urmatoare, daca proiectul va fi aprobat, urmeaza sa fie stabilita si lista hotelurilor din Romania care vor accepta aceste tichete.

"Un astfel de sistem ar fi interesant pentru orice companie, mai ales ca este avantajos si pentru firma, si pentru angajati", este de parere Dragos Simion, membru in Consiliul de Administratie al Flamingo International, companie cu 800 de angajati, adaugand ca firma pe care o reprezinta ar adopta "fara probleme tichetele de vacanta".

Daca in cazul angajatilor avantajele unui astfel de sistem sunt cel putin evidente, se poate pune intrebarea cum vor primi operatorii de turism noile reglementari. Un posibil raspuns il da acelasi Liviu Scarlat: "este greu de crezut ca vor fi hotelieri care sa refuze, pentru ca nici unul nu-si poate permite sa piarda clienti".

Dorel Maria, directorul general al hotelului Orizont din Predeal, este unul dintre cei care ii impartasesc opinia. "Va fi un lucru bun pentru salariati. La noi vin deja angajati ai unor companii multinationale carora firmele la care lucreaza le platesc jumatate din pretul pachetului de vacanta", arata acesta.

Cat despre eventualele nemultumiri, una ar putea fi aceea ca tichetele de vacanta vor putea fi folosite numai pentru sejururi in statiunile din  Romania.  Asta pentru ca, o spun cei de la ANAT, daca s-ar emite tichete si pentru vacante in strainatate, s-ar contribui la dezechilibrul balantei comerciale a tarii.

Cu gandul mai degraba la plajele din Caraibe decat la echilibrul bugetului de stat, mai sunt interesati angajatii marilor companii din Romania de o vacanta in statiunile de la noi? Sa fie adevarata sintagma ca "romanul e prea sarac pentru Marea Neagra"? Chiar daca ajunge pe litoral cu un bilet subventionat. "Sunt destul de multe lucruri de vazut si in Romania. Eu cred ca aceste tichete vor avea succes", crede Dragos Simion de la Flamingo, International. Iar atunci cand spune asta, e putin probabil ca Simion se gandeste la sistemul tichetelor procurate la mana a doua, cu atat mai mult cu cat noile bilete vor fi nominale si vor putea fi folosite doar de catre titulari.

Poate doar atunci ne vom putea imagina mai usor o astfel de scena: e vara, iar prin fata hotelului Astra din Mangalia trece un Mercedes ultimul tip.

De data asta, limuzina isi continua drumul si opreste undeva, aiurea, in fata unui hotel de cinci stele. Acelasi barbat coboara de la volan, se indreapta spre receptie si isi plateste cazarea cash. In acelasi timp, la Astra, un salariat oarecare se cazeaza cu un bon de vacanta. Suntem in Romania. In ce an?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TURISM: BON VOYAGE!
/actualitate/turism-bon-voyage-1005187
1005187
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.