Un nou tip de concediu plătit pentru români. Vor putea sta acasă cel puţin 10 zile lucrătoare
Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de iniţiative legislative şi nelegislative referitoare la asigurarea echilibrului dintre viaţa profesională şi cea personală, informarea lucrătorilor, accesul la protecţia socială şi timpul de lucru. Printre acestea este o propunere care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru părinţi şi persoanele cu responsabilităţi de îngrijire, pentru ca aceştia să poată combina în condiţii optime viaţa de familie cu o carieră profesională.
Una dintre ele prevede că toate concediile legate de familie vor fi remunerate cel puţin la nivelul unui concediu medical. În plus, concediul parental devine un drept individual pentru fiecare dintre părinţi. Astfel, taţii care muncesc vor putea să-şi ia un concediu paternal plătit de cel puţin 10 zile lucrătoare, în perioada naşterii copilului.
O altă propunere prevede acordarea de patru luni de concediu plătit pentru fiecare părinte, care să poată fi luat într-un mod flexibil
”Trăim în secolul XXI şi trebuie să avem o atitudine de secol XXI faţă de viaţă şi muncă, faţă de femei şi bărbaţi. Nu ar trebui ca fiii şi fiicele noastre să personifice modelele bunicilor noştri. Nu există o soluţie unică pentru un echilibru „corect”, a declarat Frans Timmermans, prim vicepreşedintele Comisiei Europene.
concediul parental devine un drept individual pentru fiecare dintre părinţi, iar toate concediile legate de familie vor fi remunerate cel puţin la nivelul unui concediu medical.
”Propunerea va oferi părinţilor cu copii de până la 12 ani şi persoanelor cu responsabilităţi de îngrijire dreptul de a solicita forme de muncă flexibile, atât în termeni de program de lucru, cât şi de loc de desfăşurare a activităţii. Ea ţine seama de nevoile întreprinderilor mici şi mijlocii şi caută să asigure faptul că acestea nu vor fi afectate într-un mod disproporţionat”, se mai menţionează în document.
Măsura prevede că taţii vor putea beneficia de un concediu de cel puţin 10 zile lucrătoare în jurul datei naşterii copilului.
”Propunerea prevede totodată că dreptul existent la un concediu parental de patru luni poate fi exercitat pentru copiii cu vârste de până la 12 ani, faţă de orientarea neobligatorie care prevede în acest moment vârsta de 8 ani. Concediul parental devine totodată un drept individual pentru mame şi taţi, fără transferul celor patru luni către celălalt părinte, ceea ce reprezintă un stimulent puternic pentru ca şi taţii să profite de această posibilitate.
Pentru prima dată se introduce un concediu de îngrijire de cinci zile pe an, în cazul bolii unei rude directe. Toate aceste concedii legate de familie vor fi remunerate cel puţin la nivelul concediului medical. Propunerea va oferi totodată părinţilor cu copii de până la 12 ani şi persoanelor cu responsabilităţi de îngrijire dreptul de a solicita forme de muncă flexibile, de exemplu un program de lucru redus sau flexibil sau flexibilitate cu privire la locul de desfăşurare a activităţii. Ea ţine seama de nevoile întreprinderilor mici şi mijlocii şi caută să asigure faptul că acestea nu vor fi afectate într-un mod disproporţionat”, spune Comisia Europeană.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro