Următorul Papă trebuie să aibă stofă de CEO
Maine, pe 12 martie, are loc conclavul pentru alegerea următorului Papă, care va trebui să aibă stofă de CEO. 115 cardinali se vor reuni la Roma, un eveniment în care se pun mari speranţe că va impulsiona economia suferindă a capitalei italiene.
Biserica Catolică este cea mai veche şi mai de succes multinaţională din lume, scrie publicaţia Economist, cu peste un miliard de clienţi, un milion de angajaţi şi cel mai cunoscut logo din lume, la care se adaugă cea mai vastă reţea de distribuţie la nivel mondial. Viitorul Papă ar trebui, aşadar, să aibă stofă de CEO pentru a putea gestiona tot ce înseamnă Biserica Catolică.
Conclavul întrunit mâine la Vatican pentru alegerea următorului Papă este considerat o potenţială sursă de venituri pentru economia suferindă a capitalei italiene. Numirea Papei John Paul II din 2011, de pildă, a însemnat aproximativ 235 de milioane de euro pentru economia Romei. Nenumăraţi credincioşi au venit atunci din toate colţurile lumii la Vatican, lucru care s-a văzut în încasările agenţiilor de turism, hotelurilor şi restaurantelor din zonă.
Acum, la Vatican au venit deocamdată doar cei 115 cardinali, iar masele pe care sperau afaceriştii din zonă să-i atragă conclavul se lasă încă aşteptate. Deşi numărul de călătorii către Roma, rezervate prin intermediul site-ului american Expedia, s-au dublat faţă de perioada similară a anului precedent, aştepările sunt totuşi mai reduse comparativ cu acum doi ani.
Cu toate acestea, autorităţile din Roma se anunţau după demisia recentă a Papei Benedict al XVI-lea că aşteaptă câteva sute de mii de vizitatori cu ocazia conclavului pentru alegerea următorului Papă. Este însă greu de spus dacă va fi sau nu aşa, având în vedere că momentan nu sunt mişcări semnificative la Vatican, cu excepţia celor aproximativ 5.000 de jurnalişti din toată lumea care au cerut acreditări pentru a acoperi evenimentul.
Singurele afaceri care simt deja impactul conclavului sunt hotelurile din preajma Vaticanului. Potrivit Casevacanza.it, cererea pentru locuri de cazare din aceasttă săptămână a crescut cu 30%, scrie BusinessWeek.
În ultima sută de ani, niciunul dintre cele nouă conclavuri care au avut loc pentru alegerea unui Papă nu a durat mai mult de cinci zile - în 1922, cu ocazia alegerii lui Pius al XI-lea. Cele mai scurte conclavuri au avut loc în 1939, când a fost ales Papa Pius al XII-lea, în 1978, când a fost ales Ioan Paul I, şi în 2005, cu ocazia alegerii Papei Benedict al XVI-lea. Prin urmare, comentatorii de la Vatican estimează că este posibil ca Biserica Catolică să aibă un nou Papă înainte de Paşte, care anul acesta se sărbătoreşte la 31 martie.
Conclavul are loc în Capela Sixtină, iar votul se desfăşoară cu uşile închise şi fără prezenţa niciunei persoane străine. Cardinalii nu au voie să divulge nimănui detalii despre desfăşurarea votului şi nici folosească mijloace electronice de comunicare în acest sens. Votul începe în prima zi, iar dacă niciun candidat nu întruneşte două treimi din voturi, adică majoritatea necesară pentru alegerea Papei, atunci votul se repetă de două ori zilnic, în fiecare dimineaţă şi după-amiază. Dacă nici după a treia zi nu se întruneşte majoritatea, este permisă o zi de pauză pentru reflecţie şi rugăciune.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro