Utilizarea în comun a reţelelor de telefonie mobilă, reglementată de Consiliul Concurenţei

Autor: Adrian Dumitrache Postat la 20 mai 2014 55 afişări

Consiliul Concurenţei (CC) a publicat un document care stabileşte condiţiile privind modul de asociere al companiilor în vederea dezvoltării şi utilizării în comnun a reţelelor de comunicaţii mobile, astfel încât să nu intre sub incidenţa legislaţiei din domeniul concurenţei, a anunţat instituţia.

"Documentul «Orientări asupra acordurilor de co-investiţie, respectiv de utilizare partajată a reţelelor de comunicaţii electronice mobile» are un caracter general, scopul fiind de informare şi îndrumare a operatorilor care doresc să încheie asemenea asocieri. Dorim să oferim o imagine de ansamblu a modului de abordare a acestui tip de acorduri orizontale, aspectele particulare fiind abordate în funcţie de eventuala cazuistică specifică" a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Deşi implementarea unor astfel de acorduri conduce la eficienţă economică pentru companiile implicate, există riscul apariţiei unor probleme din punct de vedere al concurenţei, cum ar fi schimbul de informaţii confidenţiale ce poate avea ca obiect sau ca efect coordonarea comportamentului concurenţial al părţilor la acord, se mai spune în comunicat.

De asemenea, există posibilitatea ca părţile implicate să adopte, chiar şi în mod tacit, o politică comună de excludere a concurenţilor prin refuzul nejustificat de a acorda concurenţilor accesul la elementele de infrastructură partajate, precum şi reducerea concurenţei între reţelele de comunicaţii electronice pe care le operează.

În iulie 2013, Orange România şi Vodafone România au anunţat încheierea unui acord privind partajarea infrastructurii de reţea, care va permite companiilor să continue investiţiile în dezvoltarea de tehnologii la nivel naţional, au anunţat cei doi operatori de telefonie mobilă.

"Acordul este în concordanţă cu practicile uzuale ale industriei, atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi în afara acesteia, şi reprezintă o evoluţie naturală a colaborării anterioare dintre cei doi operatori pentru partajarea site-urilor. Acordul de partajare a reţelei va permite celor două companii să continue într-un ritm susţinut să facă investiţii în dezvoltarea de tehnologii la nivel naţional", se arăta într-un comunicat comun al celor două companii difuzat la 31 iulie 2013.

Beneficiile rezultate în urma acestui acord vor permite companiilor să investească în extinderea acoperirii 4G, precum şi în acoperirea localităţile rurale. În acelaşi timp, se va putea face mai rapid implementarea celor mai avansate tehnologii, cum este 4G, recent lansată pe piaţa locală.

"Atât Orange, cât şi Vodafone, îşi vor opera independent spectrul deţinut şi îşi vor păstra controlul strategic asupra reţelelor de comutaţie, prin separarea completă a acestora, ceea ce va asigura diferenţierea reţelelor şi independenţa totală a operatorilor din punct de vedere competitiv şi comercial. Companiile vor continua să concureze activ pe piaţă în toate produsele şi serviciile. De asemenea, acest acord va duce la eliminarea duplicării infrastructurii de reţea, cu beneficii importante asupra mediului înconjurator", se menţionează în comunicat.

Orange România şi Vodafone România sunt, în ordine, primii doi mari operatori locali de telefonie mobilă după numărul de clienţi şi cifră de afaceri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CONSILIUL CONCURENŢEI,
REŢELE,
PARTAJARE
/actualitate/utilizarea-in-comun-a-retelelor-de-telefonie-mobila-reglementata-de-consiliul-concurentei-12638064
12638064
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.