Utilizatorii români de internet, vulnerabili la folosirea datelor personale

Autor: Anca Olteanu Postat la 12 februarie 2017 135 afişări

Doar 15% din românii care au navigat online au refuzat să-şi ofere datele personale pentru a fi folosite în scopuri de publicitate, faţă de o medie europeană de 80%, în 2016, potrivit agenţiei de marketing Perceptum.

Analiza arată că 15% din utilizatorii români de internet au limitat accesul celorlalţi la profilul personal sau la conţinutul propriu livrat pe reţelele sociale, faţă de o medie a Uniunii Europene (UE) de 40%.

„Analizând cele mai recente statistici oficiale cu privire la utilizatorii de Internet din UE, se poate spune că românii şi bulgarii sunt relativ neinteresaţi de protejarea profilulului lor şi a datelor personale. Nu ştiu exact ce înseamnă cookies şi nu prea citesc politica de confidenţialitate a platformelor online”, spune Raluca Ghilea, director executiv Perceptum.

În UE, şapte din zece utilizatori de internet, cu vârsta între 16 şi 74 de ani, sunt conştienţi că prin cookie-uri se expun la abuzuri. În România, doar patru din zece români (38%) sunt la curent cu existenţa acestor fişiere şi cu ce oferă ele deţinătorilor de site-uri: un feedback cu privire la preferinţele utilizatorilor în materie de cumpărături, surse de informaţie, vacanţe şi altele.

În 2016, 31% din utilizatorii români de internet au furnizat informaţii personale online (media europeană – 71%), în timp ce 24% au citit politicile de confidenţialitate ale site-urilor (37% media UE). În România, anul trecut, 70% din cei care au navigat online au făcut-o de pe telefoanele mobile sau de pe smartphone şi 26% au făcut-o de pe tabletă.

Datele folosite au fost emise de biroul european de statistică (Eurostat) în perioada decembrie 2016 – februarie 2017.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
INTERNET,
UTILIZATORI,
TEHNOLOGIE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.