Vin promotiile de toamna
Seria privatizarilor anuntate saptamana trecuta de autoritati a inceput cu complexul energetic Rovinari din parohia Ministerului Industriei si Comertului. Guvernul a aprobat in cazul acestuia o vanzare a unui pachet de 75% de actiuni catre un investitor strategic, care va trebui si sa aduca societatea la cota Bursei (complexul Rovinari este inclus, cu 15%, in portofoliul Fondului Proprietatea).
Seria privatizarilor anuntate saptamana trecuta de autoritati a inceput cu complexul energetic Rovinari din parohia Ministerului Industriei si Comertului. Guvernul a aprobat in cazul acestuia o vanzare a unui pachet de 75% de actiuni catre un investitor strategic, care va trebui si sa aduca societatea la cota Bursei (complexul Rovinari este inclus, cu 15%, in portofoliul Fondului Proprietatea). Societatea va avea nevoie de investitii de peste 200 mil. euro numai pentru reabilitatea capacitatilor de productie, in timp ce cheltuielile de adecvare la standardele de mediu ale UE vor insemna o suma dubla. Privatizarea urmeaza sa se faca prin selectie pe baza de oferte angajante.
La AVAS, in schimb, se anunta la orizont o noua privatizare cu facilitati oferite investitorilor. Seful AVAS, Razvan Orasanu, a anuntat ca societatea Rulmentul din Brasov va fi scoasa iarasi la privatizare in cel mult doua luni, in conditiile in care e posibil ca pana la jumatate din totalul datoriilor acesteia, adica peste 25 de milioane de euro, sa fie sterse. In plus, ar urma sa fie conceputa o schema de ajutor de stat ce va fi aplicata si companiilor Electroputere Craiova si Aversa Bucuresti. Al treilea termen de privatizare pentru Rulmentul Brasov expira la 10 octombrie, pana acum singurii investitori interesati fiind israelienii de la Shabum International.
Cealalta fosta glorie a industriei din Brasov, Tractorul, nu pare la fel de norocoasa ca Rulmentul, atata vreme cat Orasanu sustine ca in cazul acesteia exista datorii istorice a caror stergere nu-i permisa de lege. Pentru Tractorul, seful AVAS continua sa prefere vanzarea pe module, singurii investitori cu care institutia e dispusa sa continue negocierile fiind eternii indieni de la Mahindra & Mahindra si firma coreeana Doosan.
Restul pretendentilor fie au disparut pe parcurs, fie fac parte din categoria "rechinilor imobiliari" (Razvan Orasanu dixit), care vor sa cumpere parti din Tractorul doar pentru cladiri ("nu-mi amintesc ca Banca Carpatica sa fi produs vreodata un tractor", a exemplificat seful AVAS).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro