Votul ONU asupra proiectului rus de aprobare a înţelegrii de la Minsk privind Ucraina, amânat
Votul Consiliului de Securitate al ONU asupra unui proiect rus de rezoluţie privind aprobarea înţelegerii la care membrii "formatului Normanda" au ajuns joi de la Minsk a fost amânat, au declarat luni surse diplomatice citate de agenţia rusă Tass.
Potrivit surselor citate, votul a fost amânat din cauza amendării textului.
Reprezentantul britanic în Consiliu Lyall Grant a declarat că diplomaţii nu au putut să voteze proiectul de rezoluţie, în noaptea de duminică spre luni, din cauza unor modificări în curs ale documentului.
Reprezentantul Malaysiei în Consiliu Hussein Haniff a precizat că membrii organismului aşteaptă ca Moscova să analizeze amendamente, înainte să se treacă la vot.
Un diplomat a declarat în weekend pentru Tass că Rusia a iniţiat un proiect de rezoluţie cu privire la soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina. "Documentul salută rezultatele negocierilor de la Minsk şi îndeamnă părţile să se angajeze să le implementeze", a spus această sursă.
- Ban Ki-moon, "îngrijorat puternic" de încălcarea armistiţiului la Debalţeve
Pe de altă parte, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat armistiţiul din estul Ucrainei, exprimându-şi însă "îngrijorarea profundă" faţă de informaţii referitoare la încălcarea lui în zona oraşului Debalţeve.
"Secretarul general salută aplicarea armistiţiului în estul Ucrainei, aşa cum s-a convenit pe 12 februarie în cadrul pachetului de măsuri referitoare la implementarea Acordurilor de la Minsk", a declarat un purtător de cuvânt al acestuia, citat într-un comunicat.
Ban Ki-moon a apreciat că "armistiţiul pare să fie respectat per ansamblu, oferind un răgaz de care aveau nevoie disperată civilii blocaţi în zona" de conflict, şia îndemnat părţile la o "soluţionare paşnică a conflictului".
Însă secretarul general al ONU şi-a exprimat "îngrijorarea puternică în legătură cu informaţii despre cazuri de continuare a ostilităţilor, mai ales la Debalţeve" şi şi-a reiterat îndemnul ca "părţile să respecte armistiţiul fără excepţie", se mai arată în comunicat.
Armistiţiul a intrat în vigoare cu peste 24 de ore în urmă, la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică. El este doar un prim pas către încetarea conflictului armat care devastează estul Ucrainei de zece luni, soldat cu peste 5.400 de morţi, potrivit ONU.
Comunitatea internaţională se întreabă cum va fi implementat şi dacă va dura, având în vedere acuzaţiile reciproce pe care şi le aduc Kievul şi separatiştii cu privire la încălcarea armistiţiului.
Neîncrederea este puternică de ambele părţi, după ce armistiţiul precedent, încheiat în septembrie, tot la Minsk, a fost încălcat, iar violenţele în Donbas au reizbucnit la începutul anului şi s-au intensificat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro