Voturi negre impotriva<br/> Monicai Macovei

Postat la 14 martie 2006 31 afişări

Votul din Camera Deputatilor de saptamana trecuta asupra perchezitiei procurorilor la casele lui Adrian Nastase a aratat iarasi cat de fragila poate deveni coalitia de la putere cand vine momentul sa se impuna in fata opozitiei.

Votul din Camera Deputatilor de saptamana trecuta asupra perchezitiei procurorilor la casele lui Adrian Nastase a aratat iarasi cat de fragila poate deveni coalitia de la putere cand vine momentul sa se impuna in fata opozitiei. Respingerea perchezitiei procurorilor la locuintele presedintelui Camerei devenise insa deja usor de intuit inca de cand liberalii si democratii nu au reusit sa le impuna colegilor parlamentari solutia votului deschis asupra cererii inaintate de ministrul justitiei.

 

Inevitabil, dupa vot a plouat cu acuzatii de tradare intre democrati, pe de o parte, si conservatori si udemeristi, de cealalta. Tonul acestora a fost cu atat mai ridicat cu cat, daca s-a putut pierde un dublu vot in Camera Deputatilor, unde puterea detine o majoritate confortabila pe hartie, un eventual test in Senat, unde taberele sunt mult mai echilibrate, va fi sursa sigura de insomnii pentru cei ingrijorati de stabilitatea arcului guvernamental.

 

In aceste conditii, demersurile tot mai insistente ale PD de racolare a unor parlamentari de la alte partide capata un soi de dimensiune eroica, asa cum a sugerat recent Traian Basescu: in lipsa unor alegeri anticipate care sa consolideze autoritatea Aliantei in Parlament, racolarile ar ramane singurul mod de a contracara atat sabotajul opozitiei fata de initiativele puterii, cat si duplicitatea potentiala a aliatilor de conjunctura de genul PC sau al UDMR.

 

Dincolo de implicatiile asupra echilibrului parlamentar, votul deputatilor are valoarea unei declaratii de razboi la adresa ministrului justitiei, Monica Macovei.

 

Iesirea liberalului Crin Antonescu, care a sugerat ca insusi votul negativ al deputatilor i s-ar datora intr-o oarecare masura ministrului Macovei, arata ca fotoliul de la justitie a ajuns deja un paratrasnet pentru multe dintre nemultumirile din interiorul coalitiei guvernamentale.

 

De altfel, Macovei a si inceput sa dea semne de oboseala, aducand in premiera in discutie varianta renuntarii la portofoliu, pe fondul "sprijinului in continua diminuare" pe care clasa politica il acorda luptei anticoruptie. Afirmatia Monicai Macovei, chiar daca fara sanse de concretizare imediata, este cu atat mai importanta avand in vedere lipsa de apetenta demonstrata pana acum de ministrul justitiei pentru declaratii strict retorice.

 

Toata povestea a avut repercusiuni previzibile asupra imaginii luptei cu coruptia in ochii autoritatilor europene. Hans-Gert Poettering, liderul grupului PPE din Parlamentul European, sau Joost Lagendijk, raportorul pentru Romania al grupului ecologist din acelasi for, au amenintat iarasi cu amanarea aderarii la UE, in conditiile in care reforma justitiei si anticoruptia sunt teme sensibile pentru raportul din mai al Comisiei Europene.

 

Paradoxal insa, aceeasi Monica Macovei a incercat sa interpreteze totusi lucrurile intr-o cheie favorabila, sustinand intr-un interviu pentru agentia Reuters ca esecul din Parlament inseamna ca procurorii anticoruptie au inceput sa fie eficienti - cu alte cuvinte, ca frica de DNA ilustrata de respingerea perchezitiei la Adrian Nastase denota ca eficienta DNA ar fi crescut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/voturi-negre-impotriva-lt-br-gt-monicai-macovei-2510522
2510522
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.