Weekend de sărbătoare la Berlin, la 25 de ani de la demolarea Zidului - FOTO

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 08 noiembrie 2014 39 afişări

Berlinul continua sâmbătă festivităţile de sărbătorire a 25 de ani de la demolarea Zidului, pe 9 noiembrie 1989, culminând duminică printr-o mare "sărbătoare populară" care va marca evenimentul istoric ce anunţa Reunificarea Germaniei 11 luni mai târziu.

Primarul social-democrat al oraşului Klaus Wowereit a inaugurat vineri seara instalarea a aproape 6.900 de baloane luminoase care, pe o distanţă de aproximativ 15 kilometri, "simbolizează (...) urma Zidului" care a tăiat Berlinul în două, a spus el, după care a aprins o secţiune pe unul dintre podurile peste Spree.

Atunci când vor fi eliberate duminică seara către cer, pe fundalul Odei Bucuriei a lui Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene (UE), aceste baloane vor oferi "ocazia demolării Zidului a doua oară", a spus Wowereit, aducând un omagiu "persoanelor ucise doar pentru că voiau să treacă acest Zid". "Această a 25-a aniversare este de asemenea o zi de comemorare a victimelor regimului din (fosta Republică Democratică Germană) RDG", a adăugat el.

În paralel, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mihail Gorbaciov, în vârstă de 83 de ani, se află în vizită la Berlin, unde este creditat cu un rol major în Reunificarea Germaniei. "Ar trebui să medităm la lecţiile trecutului", a declarat el într-o vizită la Checkpoint Charlie, unul dintre punctele de control emblematice, între sectoarele american şi sovietic.

Ultimul lider URSS, care urmează să participe sâmbătă la o dezbatere despre reintensificarea recentă a tensiunilor dintre Occident şi Rusia şi să o întâlnească luni pe Angela Merkel, a insistat asupra importanţei relaţiilor germano-ruse. "Atât timp cât sunt bune, totul merge bine şi nu doar pentru cele două popoare", a spus Gorbaciov.

Preşedintele american Barack Obama, de asemenea laureat Nobel, a îndemnat lumea să nu uite lecţia demolării Zidului Berlinului, în contextul în care "acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei" arată că mai este un drum lung de parcurs.

- "O zi istorică"

Membri din Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului) s-au succedat vineri dimineaţa la tribună pentru a-şi evoca amintirile personale.

"Ziua în care Zidul a căzut" este o zi "istorică" pentru poporul german, a declarat deputata conservatoare din cadrul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) Gerda Hasselfeldt, amintind că acest eveniment a avut loc fără să fie vărsată vreo picătură de sânge sau să se tragă vreun foc de armă.

O polemică a avut loc între cântăreţul şi fostul disident german Wolf Biermann, căruia RDG i-a retras cetăţenia în 1976, şi deputaţi din cadrul Die Linke, un partid creat în 2007 de către foşti comunişti din Germania de Est, plecaţi din Partidul Social-Democrat (SPD). Apostrofat în timp ce cânta, Biermann, în vârstă de 77 de ani, a replicat că această formaţiune este doar "reziduul mizerabil a ceea, din fericire, este trecut".

Festivităţile vor atinge punctul maxim duminică seara la Poarta Brandeburg, simbolul împărţirii Berlinului iar ulterior al unităţii oraşului, unde va avea loc o "sărbătoare publică" uriaşă.

Presa scrie că aproximativ două miliane de vizitatori sunt aşteptaţi în capitala germană în weekend. O grevă fără precedent la căile ferate, care ameninţa sărbătoarea, se va încheia mai devreme decât era planficat, sâmbătă la ora locală 18.00 (19.00, ora României).

Orchestra Staatskapelle, sub bagheta dirijorului israeliano-argentinian Daniel Barenboim, va da semnalul de începere, duminică la prânz, a acestei sărbători.

Artişti contemporani vor participa la eveniment, iar la ora locală 18.00 (19.00, ora României) va fi adus un omagiu "victimelor Zidului", ucise în timp ce încercau să-l treacă.

- "Heroes"

Alţi artişti vor participa la eveniment duminică seara, inclusiv veteranul rockului german Udo Lindenberg, autorul, în 1983, al "Sonderzug nach Pankow" ("Tren special către Pankow", numele unui cartier din Berlinul de Est), în care îl vizează pe ultimul lider est-german Erich Honecker pentru că nu l-a lăsat să cânte în fosta RDG.

Britancul Peter Gabriel, fost cântăreţ şi fondatorul trupei Genesis, va interpreta "Heroes", înregistrat în 1977 lângă Zid de către David Bowie, care trăia în Berlinul de Vest.

Foşti disidenţi ai fostului regim comunist est-german, invitaţi la eveniment, îşi vor povesti amintirile din seara lui 9 noiembrie 1989.

Merkel, care a crescut în fosta RDG şi locuia în Berlinul de Est în 1989, urmează să inaugureze duminică dimineaţa noua expoziţie permanentă Memorialul Zidului, după ce va asista sâmbătă seara la un concert în sala Berliner Ensemble.

"Zidul ruşinii" în Vest, "protecţia antifascistă" în Est, construcţia cu o lungime de peste 150 de kilometri a fost ridicată în 1961 de către RDG. Victimă a "perestroikăi" lui Gorbaciov, el a cedat, sub presiunea sutelor de mii de manifestanţi, 28 de ani mai târziu, pe 9 noiembrie 1989.

La 3 octombrie 1990 avea loc oficial Reunificarea Germaniei.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GERMANIA,
ZIDUL BERLINULUI,
/actualitate/weekend-de-sarbatoare-la-berlin-la-25-de-ani-de-la-demolarea-zidului-foto-13512588
13512588
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.