Ce urmează pentru compania care vinde unele dintre cele mai cunoscute branduri de mezeluri de pe piaţa locală?

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 11 august 2024 880 afişări

Extinderea capacităţii logistice, investiţii în proiecte de digitalizare şi automatizare sunt priorităţile din bugetul de investiţii al Caroli Foods Group pentru anul în curs, în condiţiile în care bugetul de investiţii din ultimii trei ani a fost cu 50% mai mare decât cel alocat în perioada anterioară, explică Roxana Manolescu, CEO al companiei.

„În 2023 am înregistat o creştere de peste 6% a cifrei de afaceri comparativ cu anul 2022, într-un context dificil de scădere a pieţei de produse de carne ambalată”, declară. Roxana Manolescu. Tot ea completează că anul trecut, activitatea companiei s-a aliniat strategiei de a investi anual în menţinerea standardelor de calitate şi în diversificarea portofoliului într-un an marcat de provocări semnificative din mai multe direcţii: economice, fiscale, geopolitice etc. „Rezultatele obţinute în 2023 trebuie privite prin prisma acestor provocări şi a gradului mare de impredictibilitate care au afectat mediul de afaceri din România, dar şi prin decizia noastră de a nu duce către consumator toate creşterile de preţuri ale materiei prime, preţul cărnii fiind cu 20% mai mare anul trecut.” În primele luni ale anului 2024, impredictibilitatea a continuat, iar consumatorii sunt foarte atenţi la coşul de cumpărături, mai spune reprezentanta companiei. „Astfel, în 2024 suntem vigilenţi în legătură cu semnalele din piaţă, ne uităm la strategia partenerilor noştri şi la modul în care obiceiurile de consum se modifică pentru a ne adapta în consecinţă.”

Planul de investiţii al companiei, spune Roxana Manolescu, este realizat în acord cu strategia companiei de a dezvolta un business sustenabil şi relevant pe termen lung. „În ultimii trei ani ne-am concentrat investiţiile în calitatea produselor, tehnologizare şi digitalizare. Am acordat o atenţie semnificativă acestor segmente, drept urmare investiţiile au fost cu peste 50% mai mari comparativ cu perioadele anterioare”, afirmă executivul. Tot ea oferă detalii. O investiţie semnificativă în zona producţiei a fost în direcţia obţinerii certificării Fără Gluten pentru fabrica din Piteşti în 2022, fiind un aspect extrem de important în alegerile consumatorilor care se confruntă cu intoleranţe alimentare. Sub brandul Sissi compania pune pe piaţă, de anul trecut, o întreagă gamă de produse fără gluten, consumatorii cu boală celiacă sau cu sensibilitate nonceliacă la gluten putând găsi produse care conţin certificarea Fără Gluten.

De asemenea, în ultimii ani a devenit evidentă preocuparea consumatorilor pentru produse cu un conţinut mai mic de E-uri şi, tot sub brandul Sissi, au fost adăugate în portofoliu specialităţile fără aceste subtanţe. „Investiţiile noastre s-au concentrat şi pe dezvoltarea de produse vegetale. La finalul anului 2023, consumatorii de astfel de produse au găsit pe raftul magazinelor produsele Caroli Vegalia, pe bază de proteină din mazăre. De asemenea, continuăm să investim în oferta de produse ready meals, pe care o avem prin cele două branduri, Maestro şi Caroli”, afirmă Roxana Manolescu.

Tot ea completează că este vizibilă şi o modificare a preferinţelor consumatorilor pentru produse feliate, în 2023 acest segment având o creştere atât în volum, cât şi în valoare. Tendinţa se menţine şi în 2024, prin urmare investiţiile vizează şi creşterea capacităţii de producţie în acest sens. Compania îşi adaptează oferta an de an, iar în 2024 a lansat mai multe produse, de exemplu gama de cârnaţi cabanos în format Maxi de 450 g, sau de 270 g, dar şi în varianta vrac. „Există mai multe criterii care stau la baza listării sau delistării anumitor produse: tendinţele de consum, preferinţele determinate de diverse momente (postul, de exemplu), sezonalitate etc. Suntem în permanenţă atenţi la dinamica pieţei şi ajutăm portofoliul în consecinţă, în aşa fel încât să fim relevanţi în raport cu alegerile consumatorilor.”

Dezvoltarea capacităţilor de logistică este o altă direcţie strategică, Caroli având propria reţea de distribuţie, cu unsprezece locaţii la nivel naţional, fiind şi furnizor de servicii logistice pentru parteneri din industrii conexe în zona de food. Unul dintre proiectele importante ale companiei a fost punerea în funcţiune, în 2022, a centrului logistic de la Oarja, din jud. Argeş. Proiectul a presupus investiţii cumulate în valoare de peste 10 milioane de euro. „În 2024 vom continua extinderea capacităţii logistice, alături de investiţiile în proiectele de digitalizare şi automatizare”, declară reprezentanta producătorului de mezeluri. Compania are cinci branduri în portofoliu – Caroli, Campofrio, Sissi, Maestro şi Primo – şi peste 200 de produse, precum salam, cârnaţi, şuncă, cremvurşti, parizer, pate, produse gata preparate şi alte specialităţi. „ Pe unele categorii de produse suntem lider în preferinţele consumatorilor. De exemplu, conform ultimelor date de la NielsenIQ, clienţii apreciază, în mod deosebit, salamul Victoria, şunca sub brandurile Sissi şi Caroli, cabanoşii şi cremvurştii Caroli”, spune Roxana Manolescu.

Compania are o capacitate de producţie anuală de peste 40.000 de tone în fabrica din Piteşti, în care, spune CEO-ul Caroli Foods Group, se derulează permanent investiţii în tehnologie, digitalizare şi echipamente moderne.

Compania are aproximativ 1.400 de angajaţi în 13 locaţii la nivel naţional, având sediul central Bucureşti, fabrică la Piteşti, locaţii de logistică şi birouri. „La nivel de companie înregistrăm un procent aproape egal de angajaţi femei vs. bărbaţi. Aproape 700 de oameni îşi desfăşoară activitatea în fabrica şi birourile adiacente din Piteşti”, afirmă Roxana Manolescu. Ea punctează că procesul de recrutare în România este complicat, având în vedere existenţa unei mase din ce în ce mai restrânse de potenţiali angajaţi calificaţi. „În cazul nostru, recrutarea este şi mai dificilă, pentru că a lucra în industria alimentară presupune respectarea unor reguli stricte de igienă, temperatură controlată în producţie şi logistică.” Pe lângă salariu şi pachetul de beneficii aferent poziţiei, pentru angajaţii din Piteşti şi din localităţile învecinate compania pune la dispoziţie transportul gratuit, acoperind peste 50 de localităţi din judeţul Argeş; angajaţii din birouri lucrează în sistem hibrid. „Este o decizie pe care am luat-o, asemenea multor companii, în urma pandemiei, pentru a le oferi angajaţilor noştri un beneficiu în ceea ce priveşte echilibrul dintre viaţa privată şi cea profesională şi pentru a răspunde solicitărilor noilor generaţii, pentru care flexibilitatea este foarte importantă”, conform executivului.

Piaţa de produse de carne ambalată din România este matură, foarte dezvoltată şi volumele de vânzare sunt într-o zonă de aplatizare, în special în ani cu inflaţie importantă. Pe o asemenea piaţă, cu un grad mare de competitivitate, ratele de creştere sunt mai mici, explică Roxana Manolescu. Ea adaugă că, din cauza situaţiei economice, consumatorii au un comportament de cumpărare mai precaut şi mai cumpătat. „Este o realitate la care am urmărit să ne adaptăm prin diversificarea portofoliului, prin dezvoltarea gamei de produse feliate sau produse ambalate în formate diferite.”

Roxana Manolescu punctează că în ultimii ani preferinţele de consum au fost marcate în primul rând de o inflaţie foarte ridicată şi de instabilitatea existentă la nivel general. În plus, stilul de viaţă contemporan determină o preferinţă pentru ready-meals, în această categorie, compania având produse sub brandurile Caroli şi Maestro. „Din totalul vânzărilor lunare înregistrate în categoria de carne procesată, ready meals atinge un procent de cca 5% şi ne dorim să continuăm dezvoltarea aceastei game.”

În ceea ce priveşte obiceiul de cumpărare al consumatorilor români, reprezentanta companiei spune că în prima parte a acestui an s-a înregistrat o uşoară creştere de vânzări pe segmentul magazinelor de proximitate versus supermarketuri şi hipermarketuri. În plus, conştientizarea risipei alimentare devine din ce în ce mai prezentă şi, prin urmare, şi aceasta generează o modificare în comportamentul de consum, conchide Roxana Manolescu.   

1994

Este înfiinţată compania de familia libaneză El Solh.

2003

este mutată producţia de la fabrica din Bucureşti în locaţia actuală din Piteşti. Tot în 2003, compania a achiziţionat brandul Gourmet, reprezentând una dintre puţinele tranzacţii din industria mezelurilor la acel moment de pe piaţă.

2006

Caroli cumpără fabrica de mezeluri Maestro din Cluj, brandul Maestro fiind lider de piaţă în Transilvania.

2009

numele companiei devine Caroli Foods Group

2010

fuzionează cu Tabco-Campofrio, parte a grupului Campofrio Spania, lider în Europa.

2017

Compania este achiziţionată de grupul alimentar multinaţional Sigma, care are acum operaţiuni în Europa, America de Nord şi America de Sud. La momentul achiziţiei, Sigma a cumpărat 51% din acţiunile Caroli, acestea fiind adăugate la pachetul de 49% pe care îl deţinea deja prin Campofrio Food Group. Sigma este specializată în producţia, comercializarea şi distribuţia de produse alimentare de calitate, inclusiv carne preparată şi proaspătă, brânză, iaurt şi alimente congelate.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.