Povestea imigrantului care a dezvoltat de la zero unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine din lume. El a venit cu o invenţie care este folosită în toate ţările din lume
Dacă nu am vizitat magazinele Bloomingdale’s din Statele Unite, ne-am întâlnit, cel mai probabil, cu magazinul fraţilor Bloomingdale în sitcomul Friends, unde Rachel, una dintre protagonistele seriei, şi-a început cariera în modă. Cum a reuşit Lyman Bloomingdale, proprietarul businessului, să revoluţioneze magazinele de retail vestimentar încă din secolul XIX?
Lyman Bloomingdale s-a născut pe 11 februarie 1841 în New York, în familia imigranţilor evrei de origine germană Benjamin Bloomingdale şi Hannah Weil. Alături de fratele său, Lyman a învăţat tainele retailului în magazinul cu haine de damă al tatălui său.
El a urmat cursurile Smith’s Collegiate Institute şi a servit ca subofiţer în Kansas Volunteers, în timpul Războiului Civil. În 1871 s-a căsătorit cu Hattie Cullenberger. Pentru o vreme au locuit deasupra magazinului familiei şi au avut cinci copii: Samuel, Hiram, Irving, Corinne şi Hannah.
Pe 17 aprilie 1872, fraţii Bloomingdale au deschis, în New York, magazinul omonim, Lyman fiind proprietar unic al afacerii. La începuturile businessului cei doi au vândut o serie de colecţii europene, având ei înşişi un birou şi la Paris. De-a lungul timpului, numeroase personalităţi, inclusiv regina Elisabeta, au trecut porţile magazinului. Joseph s-a retras din companie în prima zi a anului 1896, însă Lyman avea să rămână în business până la moartea sa, pe
13 octombrie 1905.
În 1898, când Jesse W. Reno a patentat scara rulantă, Bloomingdale’s a devenit primul retailer care a inclus inovaţia în magazinele sale, Lyman Bloomingdale fiind, de altfel, principalul finanţator al inventatorului. În anii ’20, vânzările mergeau atât de bine încât compania a transformat un bloc întreg în magazin.
Antreprenorul a fost, de asemenea, director şi preşedinte al Walters Piano Company şi Arcade Realty Company, şi a deţinut funcţia de director al Vulcan Detinning Company şi Hudson Oil Company, precum şi al Consolidated National Bank. A fost, totodată, membru al Camerei de Comerţ şi al Lafayette Post.
După moartea sa, fiii antreprenorului, Hiram şi Samuel, au preluat conducerea magazinelor. În 1929 compania a fost achiziţionată de Federated Department Stores.
Un cunoscut filantrop, Lyman Bloomingdale a lăsat, prin testament, suma de 100.000 de dolari (echivalentul a 2,9 milioane de dolari în 2020) pentru acţiuni caritabile.
În 2020, Bloomingdale’s a înregistrat venituri de peste 1 miliard de dolari şi a funcţionat cu o echipă de 1.000 de angajaţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro