Oscar Downstream investeşte 26 de milioane de euro în achiziţia şi construcţia de depozite proprii

Autor: Iuliana Roibu Postat la 04 decembrie 2013 2459 afişări

La două luni de la inaugurarea depozitului de la Fundulea, Oscar Downstream a deschis şantierul la Şercaia şi planifică deja pentru 2014 lucrările de la Arad şi Cluj, următoarele pe lista de investiţii.

Oscar Downstream investeşte 26 de milioane de euro în achiziţia şi construcţia de depozite proprii

"VIZĂM INDEPENDENŢĂ ÎN EXPLOATAREA OPERAŢIONALĂ. Depozitele sunt obiective strategice, care ne fac prezenţa pe piaţă mult mai puternică. Am centrat planul de dezvoltare pe depozite deoarece avem un market share stabil, cu perspective bune de creştere, iar acum ne gândim la o eficienţă cât mai bună", rezuma în vară, după inaugurarea depozitului de la Fundulea, Delia Arsenie, CEO al Oscar Downstream. Planul de investiţii pentru următorii cinci ani este de 26 milioane de euro şi prevede achiziţia şi construcţia de depozite proprii până la atingerea capacităţii de 50.000 de metri cubi, dar şi extinderea logisticii şi construcţia de staţii Diesel Point Access şi Diesel Point. Compania deţinea deja un depozit la Craiova, de 3.000 mc, iar în vară a finalizat achiziţia fabricii de biodiesel construite de compania americană Procera la Fundulea, unde grupul şi-a stabilit un al doilea depozit de carburanţi, de 5.800 mc.

LUNA TRECUTĂ, COMPANIA A ÎNCEPUT LUCRĂRILE LA AL TREILEA DEPOZIT AL COMPANIEI, care presupune o investiţie greenfield de 4 milioane de euro la Şercaia, Braşov. Terenul de 2,2 hectare a fost cumpărat în 2012, iar planul de investiţii prevede ca depozitul să fie funcţional în iulie 2014. Pentru construcţia unui depozit de produse petroliere, este obligatoriu ca terenul să aibă acces la calea ferată şi o suprafaţă între 20.000 şi 25.000 mp. Bugetul de 4 milioane de euro prevede construcţia depozitului, achiziţia de rezervoare, costurile adiacente, dar şi reabilitarea tronsonului de cale ferată. „Braşovul este foarte bine aşezat pentru a deservi regiunea centrală a ţării, iar o distribuţie mai bună a clienţilor este foarte utilă pentru optimizarea costurilor", spune Delia Arsenie.

ÎN CADRUL NOULUI DEPOZIT, CAPACITATEA DE STOCARE VA FI DE 6.400 MC, dintre care 4.000 mc vor fi alocaţi pentru stocarea de motorină, 2.000 mc pentru benzină şi 350 mc pentru biodiesel. Stocarea de benzină este o premieră pentru Oscar Downstream (al cărui business este vânzarea de motorină), iar decizia a fost luată în urma cererii din piaţă: „Nu suntem interesaţi de vânzarea de benzină, dar vom avea capacitate pentru benzină deoarece avem cerere pentru stocare în prestaţie de servicii, pe acest segment fiind deficit la nivel naţional", mai spune Delia Arsenie.

Cu noul depozit, independenţa în stocare a companiei va creşte. Momentan, 60-65% din storage-ul Oscar Downstream este în prestaţie de servicii (în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Oradea şi Oneşti). Raţiunea din spatele extinderii este că o bună organizare a propriilor depozite duce la o mai bună utilizare a flotei proprii, a costurilor şi a poziţiei pe piaţă. Diesel Point şi Diesel Point Access (DPA) reprezintă canalul direct de vânzare al Oscar Downstream, fiind pentru companie utilizatorul final (reţeaua Diesel Point Access a fost lansată în 2010 cu un plan de investiţii de 3 milioane de euro care viza deschiderea a 20 de staţii). Acum, compania are 29 de staţii şi peste 10.000 de carduri emise pentru aproximativ 700 de clienţi (majoritatea transportatori şi companii de construcţii). În acest an, reţeaua va ajunge la break-even şi vizează încă două sau trei staţii DPA.

În ceea ce priveşte Diesel Point – staţiile de incintă –, Oscar Downstream avea 870 de tancuri instalate la clienţi la sfârşitul anului trecut, iar pentru sf§rşitul lui 2013 vizează o creştere de 12% a reţelei. În afară de utilizatorii finali, vânzările de motorină ale Oscar Downstream merg şi către contracte de achiziţii publice (care reprezintă cam 20% din cifra de afaceri, fiind câştigate la Bursa de Mărfuri şi în sistemul electronic de achiziţii publice - SEAP) şi în wholesales, care reprezintă aproximativ 20% din businessul companiei.  Pentru anul acesta, compania a bugetat vânzări de peste 400.000 de tone de motorină. În 2010, compania a vândut 375.000 tone, iar în 2011 şi 2012, câte 380.000 tone -, care reprezintă 10% din vânzările de motorină la nivel naţional (aproximativ 4 milioane de tone).

PENTRU 2014, DINCOLO DE INAUGURAREA DEPOZITULUI DE LA ŞERCAIA, Oscar Downstream pregăteşte şi începerea lucrărilor la depozitele de la Arad şi Cluj, pentru care au fost deja achiziţionate terenurile.

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/oscar-downstream-investeste-26-de-milioane-de-euro-in-achizitia-si-constructia-de-depozite-proprii-11739769
11739769
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.