Petrom va produce energie eoliana

Postat la 15 aprilie 2010 112 afişări

Petrom a anuntat achizitia Wind Power Park, un proiect de 45 de MW, dezvoltat in Dobrogea de compania Monsson Alma.

Proiectul cumparat de Petrom, Wind Power Park, are deja toate autorizaţiile si cu o capacitate proiectată de circa 45 MW. Petrom va prelua proiectul din acest punct, va construi şi va opera centrala electrică eoliană, care este estimată să intre în producţie la jumătatea anului 2011. Pentru Wind Power Park, Petrom a alocat 100 de milioane de euro, suma care include atat achizitia, cat si dezvoltarea. Capacitatea proiectului este destul de redusa, in comparatie cu cei 600 MW pe care ii dezvolta CEZ. Spre deosebire de CEZ, pentru care energia eoliana este punctul central al dezvoltarii de productie de energie in Romania, Petrom se concentreaza pe centrala pe gaze de la Brazi, un proiect care a avut nevoie de investitii de peste 400 de milioane de euro, iar partea eoliana ar trebui sa echilibreze productia pe gaze.

"Prin acest proiect intenţionăm să valorificăm flexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi. Cu un portofoliu care include atât capacităţi pe gaze cât şi capacităţi ce utilizează surse alternative beneficiem de avantajele ambelor tehnologii. Diversificarea activităţilor noastre prin producerea de electricitate din surse eoliene corespunde eforturilor noastre de dezvoltare durabilă. Pe termen mediu, prin valorificarea complementarităţii gazelor naturale şi a energiei electrice, cât şi prin abordarea de proiecte în domeniul energiilor alternative Petrom va face trecerea de la o companie pur petrolieră la o companie energetică", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom.

Astfel, certificatele verzi rezultate alocate producţiei de energie din acest parc eolian vor fi utilizate in principal pentru acoperirea cotei reglementate aferente consumului de energie electrică al companiei (aprox. 1 TWh/an), urmând ca diferenţa să fie comercializată pe piaţa din România, conform reglementărilor în vigoare.

Proiectul achiziţionat de Petrom va fi echipat cu turbine Vestas-V90, pentru care au fost încheiate contracte de achiziţie. Având în vedere potenţialul ridicat al zonei, Petrom evaluează posibilitatea de a extinde capacitatea proiectului la 54 MW. Construcţia este estimată să înceapă în cursul acestui an, urmând a fi finalizată la jumătatea anului 2011. Pentru achizitia proiectului, Petrom a fost consiliata juridic de DLA Piper, casa de avocatura condusa de Marian Dinu, country manager partner al DLA si fostul director juridic al Petrom.

Vanzatorul proiectului, Monsson Alma, din localitatea Galbiori, judetul Constanta, are activitati de consultanta pentru afaceri si management si este cel mai mare initiator local de proiecte eoliene, compania fiind administrata de cetateanul suedez Emanuel Muntmark. Monsson Alma este la a doua tranzactie. Grupul de firme Monsson este cel care a dezvoltat cei 600 MW pe eolian cumpăraţi de gigantul ceh CEZ de la fondul de investiţii Continental Wind Partners (CWP) printr-o tranzacţie de 315 milioane de euro, potrivit informaţiilor publicate de CEZ.

Familia Muntmark a vândut 95% din proiectele Fantanele si Cogealac de 600 MW către CWP şi apoi Muntmark (cu 5%) împreună cu CWP au vândut mai departe către CEZ. Grupul Monsson a început să facă afaceri în domeniul energiei în 2004 şi în prezent a ajuns la circa 110 angajaţi. În 2005, grupul a conectat prima turbină la sistemul energetic naţional în cadrul unui proiect-pilot. Acum, familia Muntmark deţine acţiuni în peste 20 de companii şi are planuri şi în domeniul energiei solare. In total, Monsson a dezvoltat 1.300 MW de energie eoliana, dintre care intentioneaza sa pastreze 200 MW.

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/petrom-va-produce-energie-eoliana-5901511
5901511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.