Povestea lui Adolphe şi Joseph Eugène Schneider, antreprenorii care au fondat una dintre cele mai cunoscute companii din lume
Venituri de 34,2 miliarde de euro în 2022 şi peste 135.000 de angajaţi în întreaga lume sunt repere în ce priveşte afacerea Schneider Electric, o companie fondată de fraţii francezi Schneider în urmă cu 180 de ani.
Adolphe Schneider şi Joseph Eugène Schneider, născuţi la începutul secolului XIX (1802 şi, respectiv, 1805) într-o comună din estul Franţei, n-aveau cum să viseze că firma pe care au fondat-o avea să ajungă un actor important în domeniul energiei la nivel mondial, cu activităţi ce includ distribuţia electrică, automatizări şi control industrial, iluminat inteligent sau strategii sustenabile de gestionare a resurselor. Adolphe Schneider s-a remarcat din tinereţe prin inteligenţă şi un ascuţit simţ al afacerilor. El s-a angajat la 19 ani la banca Seilliere, care finanţa mai cu seamă companii din domeniul metalurgiei şi oţelăriei, iar la 27 de ani ajungea mâna dreaptă a proprietarului băncii. Un an mai târziu a devenit un om bogat, pentru că a primit comision de 2% dintr-o afacere uriaşă – aprovizionarea armatei franceze pentru o expediţie în Tanger. Având capital, a intrat în sfera antreprenorială cumpărând minele şi oţelăriile Le Creusot, din regiune, în 1836. Astfel intră în scenă fratele său, Joseph Eugène, care preia conducerea afacerilor, în timp ce Adolphe continuă să se ocupe de vânzări.
În 1938, cei doi fraţi pun bazele Schneider & Cie, iar firma creşte accelerat pentru că devin furnizori pentru producţia de locomotive din înteaga Franţă; în plus, firma era furnizor şi penru construcţia de căi ferate, nave şi industria de armament. În 1840, la 38 de ani, Adolphe Schneider s-a hotărât să intre în politică, iar ascensiunea sa în acest domeniu pare chiar mai spectaculoasă decât în afaceri. Mai întâi este ales în consiliul municipal, un an mai târziu este ales primar şi la 40 de ani ajunge membru în Camera Deputaţilor. O căzătură de pe cal se dovedeşte fatală, în 1845, iar fratele său Joseph Eugène, preia deopotrivă conducerea imperiului pe care îl construiseră împreună dar şi funcţia politică. În 1851, el preia funcţia de Ministru interimar al Agriculturii şi Comerţului, în guvernul numit de Louis Napoleon Bonaparte. Mezinul Schneider a rămas în sfera politicii până în 1870, iar cinci ani mai târziu s-a stins din viaţă.
În 1891, compania specializată în arme, s-a lansat pe piaţa electricităţii, aflată atunci la începuturi. La debutul secolului trecut, compania s-a extins în Germania şi Europa de Est prin Uniunea industrială şi financiară europeană. După al doilea război mondial, compania trece printr-o restructurare de proporţii, condusă de Charles Schneider.
În 1975 grupul Schneider a preluat acţiuni la Merlin Gerin, unul dintre liderii din domeniul echipamentelor de distribuţie electrică din Franţa. În perioada 1981-1997, compania specializată mai ales în domeniul oţelului şi construcţii navale schimbă focusul către domeniul electricităţii, prin achiziţii. Grupul dezvoltă ulterior, din 1999, divizia de instalaţii, sisteme şi control, prin achiziţia Lexel, şi adoptă numele pe care îl poartă în prezent.
Din 2000 începe o perioadă de creştere organică şi achiziţii pe noi segmente de piaţă – soluţii UPS, controlul mişcării, automatizarea şi securitatea clădirilor. În 2010 începe o nouă etapă în dezvoltarea grupului, prin consolidarea poziţiei sale în domeniul aplicaţiilor software şi al aplicaţiilor care utilizează energie de importanţă critică şi reţele de distribuţie electrică inteligente.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro