CSR 2021: Plan de viaţă

Postat la 06 decembrie 2021 78 afişări

AFI Europe Management

 

Motivaţie: Potrivit reprezentanţilor companiei, în fiecare an, în România, aproximativ 3.500 de copii părăsesc sistemul de protecţie a copilului atunci când împlinesc 18 ani. Dintre aceştia, doar unu din 40 îşi găseşte loc de muncă legal. Pentru ceilalţi, opţiunile sunt foarte limitate, ei lovindu-se de bariere care nu ţin doar de lipsa de resurse financiare pentru nevoile primare (locuinţă, hrană, îmbrăcăminte), ci şi de lipsa cunoştinţelor necesare pentru a se descurca singuri în societate, stigma socială la care sunt supuşi, traumele psihice cu care ies din centrele de plasament şi aşa mai departe. „Plan de Viaţă” e un program iniţiat de AFI Europe şi Asociaţia The Social Incubator, care îşi propune să încurajeze integrarea socială şi profesională a tinerilor ce părăsesc sistemul instituţionalizat. La 18 ani, mulţi dintre ei sunt nevoiţi să iasă de sub tutela statului şi trebuie să se descurce pe cont propriu. De multe ori însă, nu au pregătirea necesară să facă faţă acestei provocări uriaşe.

 

Descrierea proiectului: Încă de la lansare, la începutul lui 2020, programul „Plan de Viaţă” a selectat, alături de asociaţia The Social Incubator, zece tineri cărora le asigură un cămin şi le oferă consiliere personală şi profesională pe o perioadă de doi ani, încercând să le faciliteze accesul pe piaţa muncii şi integrarea socială. Tot ca parte a programului, tinerii primesc consiliere psihologică şi au acces la ateliere specializate pe diferite subiecte educaţionale, dar şi la diverse cursuri de spcializare, în funcţie de preferinţele fiecăruia. O altă componentă a proiectului este job portalul dedicat pentru companiile care doresc să sprijine procesul de integrare socială a tinerilor ce vin din sistemul de protecţie a copilului, prin oferirea de locuri de muncă direct pe platforma www.plandeviaţă.ro.

 

Rezultate: De-a lungul primei etape a programului, tinerii au beneficiat de o serie de ateliere, pe teme precum independenţă şi responsabilitate, ce au avut ca scop conştientizarea nevoilor ce vor apărea la finalizarea proiectului şi găsirea modalităţilor potrivite de dezvoltare a abilităţilor de viaţă independentă. De asemenea, ei au avut parte de consiliere psihologică individuală, consiliere educaţională şi mediere pe piaţa muncii. Mai mult, după câteva luni petrecute în programul „Plan de Viaţă”, unul dintre cei zece tineri a ieşit din proiect, el identificându-şi, deja, un drum în carieră şi în viaţa personală şi atingând, de fapt, obiectivul principal al programului: integrarea în societate şi accesul la independenţa financiară şi personală. Locul său a fost ocupat de un alt tânăr introdus în program, pentru care a fost creată o schemă personalizată de suport şi consiliere. De asemenea, pentru majoritatea tinerilor din proiect au fost identificate oportunităţi de interviuri pentru joburi, multe dintre ele finalizate cu angajări, tinerii având, astfel, ocazia să facă cunoştinţă pentru prima oară cu provocările pieţei muncii şi ale angajatorilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.