Mai bine in padure

Postat la 20 iunie 2007 1 afişăre

Mai bine in padure Primele doua investitii de pe piata romaneasca sub forma unor complexuri de vacanta, Delta Nature Resort si complexul Europa din Eforie Nord, au raportat dupa primii ani pe piata rate medii de ocupare de o treime din capacitate si profituri destul de mici. In acest context, cum s-ar aseza pe piata un resort de lux intins pe 120 de hectare in mijlocul padurii?

Cu mai bine de doi ani in urma, un grup de investitori romani si straini condusi de omul de afaceri Gustav Bianu lua decizia de a construi undeva la munte un complex de turism de mari dimensiuni, care sa aiba posibilitatea sa fie deschis tot timpul anului, sa fie afiliat la un brand hotelier superior si sa aiba potential de crestere in termen scurt. „Cum marea si delta inseamna un grad de utilizare intre doua si patru luni pe an, a fost normal sa ne uitam spre munte, unde poti sa lucrezi cel putin noua luni pe an si poti oferi mult mai multe optiuni, fiind posibila construirea unui resort pentru orice sezon“, comenteaza Tinu Sebesanu, directorul companiei de consultanta Trend Hospitality, care de doi ani se ocupa de proiectul initiat de INR Management Real Estate, ce se va numi Silver Mountain.

„Am schimbat de mai multe ori intre timp proiectul de arhitectura a complexului in ansamblu, mai ales datorita infrastructurii, dar functiunile de baza ale complexului sunt aceleasi“, spune Sebesanu. Cele mai importante dintre acestea sunt hotelul si aparthotelul, cu 200, respectiv 150 de camere fiecare, casele de vanzare (in jur de 1.000 de apartamente) si posibilitatile de recreere - partia de schi, cazinoul, patinoarul, piscinele, spa-ul sau barurile. „Complexul va fi imens“, sustine Sebe- sanu, care recunoaste ca nu a mai lucrat pentru un proiect atat de mare. „In primul rand, este mare ca suprafata - 120 de hectare, dar si ca investitie: pe tot parcursul proiectului, investitia va ajunge la 350-400 mil. euro“, spune Sebesanu.

Numai investitia pentru terenul de golf va depasi probabil 7 milioane de euro, neincluzand terenul, care a fost pus la dispozitie de primaria Brasov intr-un parteneriat public-privat. Cat despre terenul pe care va fi amplasat complexul hotelier si rezidential, acesta a fost cumpa- rat de actionarii INR Management Real Estate din bugetul detinut la inceperea investit iei: „Dat fiind ca am achizitionat terenul cu banii nostri, vom dezvolta proiectul cu cele patru credite pe care le-am luat de la mai multe banci din Romania“, spune Gustave Bianu, seful grupului de investitori. Parcursul inseamna o perioada destul de lunga, pana in cinci ani, complexul avand termen de finalizare in 2012.

Deja se lucreaza la terenul de golf, situat in poienit a de la intrarea in Poiana Brasov, dar si la zona de locuit, unde hotelurile trec de stadiul de fundatie. „Am inceput cu constructia la hotel si aparthotel pentru a putea aduce cat mai repede un lant hotelier care sa pozitioneze foarte bine hotelul pe piata“, spune Sebe- sanu, care trebuie sa anunte, la sfarsitul lunii iunie, care dintre cei trei operatori cu care negociaza va prelua din 2008 hotelul din Poiana. „Nu este usor: un astfel de operator nu trebuie doar sa fie familiarizat cu operarea hotelurilor din zone montane, dar trebuie sa aiba in portofoliu si aparthotel, si golf, si spa, si cazinou si, mai mult decat atat, trebuie sa vrea sa vina, iar standardele lui sa fie potrivite cu proiectul nostru“, spune Tinu Sebesanu.

Desi are data de finalizare peste un an, intrebarea daca nu este riscanta o investitie atat de mare intr-un resort in Poiana vine de la sine, dat fiind ca in urma cu mai putin de un an omul de afaceri George Copos isi considera investitiile in Poiana drept una „dintre greselile lui in afaceri“. „Nu este riscant, pentru ca o data oferi un serviciu cunoscut (cel al lantului care opereaza hotelul), apoi ai ce face in orice anotimp, iar problemele de transport pana la Brasov se vor repara - autostrada se va termina, iar Brasovul chiar va avea un aeroport“, crede Sebesanu.

INR a luat-o inaintea altor investitori dornici sa faca la Poiana Brasov sau in acea zona un resort de lux. Printre cei ce si-au anuntat intentiile sunt Carmen Adamescu (actionar al Unirea Shopping Center, care a intrat pe piata de turism odata cu achizitia hotelului Rex din Mamaia), dar si actionarii Delta Resort din Delta Dunarii. Un complex de turism intr-o zona montana poate avea intr-adevar avantajul asezonalitatii, dat fiind ca incercarile facute pana acum la mare de o serie de investitori nu au dat roadele asteptate: complexul de la hotelul Europa din Eforie Nord - care include cel mai mare spa din tara, deocamdata, port pentru ambarca- tiuni si un alt hotel cu capacitate mai mica - s-a incadrat anul trecut la un grad general de ocupare de 30%.

Si aceasta in conditiile in care a stat deschis si multe luni in extrasezon, pentru a onora cererile pentru spa. Si Delta Resort a stat deschisa cateva luni in extrasezon; Virgil Munteanu, directorul general al Delta Resort, spune ca gradul de ocupare nu a fost foarte mare si nu a depasit jumatate din capacitate, dar macar bugetele au fost atinse. Iar din veniturile de peste 1 milion lire la baza hoteliera se construieste acum: vor aparea in cura nd un spa, doua terenuri de tenis, teren de joaca pentru copii, un loc special pentru barbecue si o pista special amenajata pentru elicoptere. Poate asa, spune directorul complexului, lucrurile vor sta mai bine in acest an si vor avea un grad mai bun de ocupare. Probabil nu la fel de mare pe cat il estimeaza cei de la Silver Mountain pentru primul an de functionare: 70%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Delta Nature Resort,
Silver Mountain
/analize/imobiliare/mai-bine-in-padure-2343856
2343856
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.