Cu experienţa internaţională, la treabă în România
După o carieră de 20 de ani în străinătate, în Canada şi Statele Unite, Dragoş Gavriluţă s-a întors în ţară în 2017 pentru a conduce subsidiara companiei elveţiene Clariant în România. Investiţia de 140 de milioane de euro pe care elveţienii au făcut-o la nivel local, într-o fabrică de biocombustibil din paie, l-a atras pe managerul român înapoi acasă, unde demonstrează că lucrurile admirate în afară pot fi realizate şi în România.
parafrazez un film românesc celebru, de-a lungul carierei mele, am locuit şi muncit pe două continente, în trei sectoare de activitate şi în patru oraşe diferite. Adaptarea, atât culturală, cât şi profesională, este o provocare pe care am depăşit-o cu succes”, spune Dragoş Gavriluţă, descriind, succinct, schimbările de geografie care s-au ivit pe parcursul vieţii sale profesionale. În prezent, el este country manager al Clariant România, după ce anterior a lucrat în cadrul companiei-mamă în ţări precum Canada sau Statele Unite ale Americii. Clariant este una dintre cele mai mari companii la nivel mondial din domeniul industriei chimice. În urmă cu cinci ani, în 2017, a anunţat că va deschide o fabrică în România, în localitatea Podari, lângă Craiova. Recent concretizată, această nouă fabrică, în care au fost investite 140 milioane de euro, se axează pe producţia de bioetanol, un combustibil folosit în domeniul auto, fabricat din paiele de grâu de pe câmp. Potenţialul agricol al României a fost unul dintre principalele motive pentru care elveţienii au ales ca loc pentru dezvoltarea fabricii mica localitate din judeţul Dolj. Până acum, circa 300 de fermieri s-au arătat interesaţi de această producţie, iar anul trecut Clariant a ajuns la 80.000 de tone de paie recoltate. Produsele Clariant ajung în general la marii producători de combustibili, dar şi către companii din domeniul chimic şi agricol, către toţi cei care vor să aibă un portofoliu sustenabil din biomasă.
„După aproape 20 de ani petrecuţi în străinătate, principala motivaţie de a mă întoarce în România a fost dorinţa de a realiza ceva special acasă, în ţară. Experienţa acumulată peste hotare mi-a deschis orizontul, m-a învăţat să lucrez aplicat pentru a obţine rezultate şi m-a determinat să îmi asum obiective îndrăzneţe. În favoarea acestei decizii a cântărit şi faptul că, în plan personal, pot fi, din nou, acasă şi pot relua legătura cu prietenii vechi şi să-mi fac alţii noi. Mai ales sunt fericit să pot petrece mai mult timp alături de familia extinsă”, a povestit Dragoş Gavriluţă. O observaţie managerului Clariant România este legată de modul în care românii se consideră mai prejos în străinătate, însă lucrurile nu stau, de fapt, aşa. El crede că aspectele pe care le admirăm în străinătate pot fi replicate şi acasă, iar condiţia este ca oamenii să îşi dorească.
O greşeală la început de carieră are în general consecinţe mult mai mici, în comparaţie cu una făcută cu 10 - 20 de ani mai târziu.
Ce s-a schimbat, ce a rămas la fel? Dragoş Gavriluţă crede că societatea românească s-a dezvoltat în anii în care el a lucrat în afara graniţelor, iar mediul de business a urmat acest trend, lucru care a atras şi investiţiile străine. Totuşi, birocraţia continuă să îngreuneze munca oamenilor. „Mă aşteptam ca România să beneficieze deja de un sistem digitalizat de unde să poţi obţine mai uşor documentele digitale. În America, de exemplu, există sisteme funcţionale, care reduc timpul petrecut pentru obţinerea unor astfel de acte”, a mai spus el. Executivul şi-a construit aproape întreaga carieră în cadrul Clariant, pentru care lucrează din 2001. Încă de la începutul parcursului său de manager a dorit să urmeze stilul de lider care se implică şi este pregătit în domeniul de activitate. „Alături de Clariant am evoluat în acest tipar şi am învăţat să îmi pun amprenta asupra modului în care se dezvoltă organizaţia din care fac parte. Cred că acest domeniu mă reprezintă cel mai bine. La un moment dat m-am gândit că mi s-ar potrivi şi o carieră în antreprenoriat, însă ce îmi place la a fi manager este că mă bucur de stabilitate, şi aici vorbim de siguranţa locului de muncă, dar şi de cea financiară, dar cel mai important, eu fiind un familist, de a avea un program de lucru bine stabilit care îmi dă posibilitatea de a crea un echilibru între muncă şi viaţa personală”, a mai adăugat Dragoş Gavriluţă.
Abilitatea de a motiva şi de a obţine randamentul maxim de la toţi membrii echipei este esenţială.
Lista unui manager. Managerul Clariant România a mai precizat că în ultimii doi ani, marcaţi de pandemie, dar şi de activitate intensă pe şantierul de la Podari, elementul cel mai important a fost echipa, de la construcţia efectivă a fabricii, până la formarea lanţului de aprovizionare şi extinderea echipei.
Fabrica are 100 de angajaţi şi creează locuri de muncă în sectoarele adiacente de balotare, de stocare, de transport, unde se estimează între 300 şi 400 de noi locuri de muncă în domeniul serviciilor. „Ceea ce am realizat aici, în Podari, este doar începutul – vom da startul producţiei de bioetanol şi vom putea contribui efectiv la lupta împotriva schimărilor climatice. Biocombustibilul avansat produs prin procesul tehnologic sunliquid ajută la decarbonizarea sectorului transporturilor. Prin această fabrică avem avantajul de a putea aduce în România cele mai bune practici şi cele mai noi tehnologii, care şi-au dovedit, în timp, eficienţa şi sustenabilitatea”, a mai menţionat Dragoş Gavriluţă. El consideră că principalele atribuţii ale unui manager sunt să îndeplinească obiectivele de business şi să conducă echipa astfel încât să îşi atingă potenţialul. „Cred că experienţa acumulată în alte situaţii de criză este cel mai bun „energizant”. Este important ca în astfel de situaţii să îţi păstrezi calmul şi să îţi foloseşti toată energia pentru găsirea soluţiei de ieşire din criză. Abilitatea de a motiva şi de a obţine randamentul maxim de la toţi membrii echipei este esenţială. Cât despre noii angajaţi, atitudinea – adică dorinţa de face tot ce este necesar pentru a atinge obiectivele echipei – este cel mai important factor”, a mai spus managerul Clariant. Un sfat pe care şi l-ar da la începutul carierei ar fi să îşi asume mai multe riscuri şi să îşi permită să experimenteze, chiar dacă rezultatul nu ar fi cel dorit, la final. Crede că o greşeală la început de carieră are, în general, un impact mai mic la nivel de consecinţe decât o eroare după un parcurs profesional de 10-20 de ani. Pentru a-şi rezuma cariera de până acum într-un singur cuvânt, Dragoş Gavriluţă alege „curiozitate”, adăugând că mereu a căutat să întâlnească oameni noi şi să cunoască alte domenii de activitate. Şi, cu toate că în copilărie, managerul Clariant România visa să devină comentator sportiv, fiind atras de pasiunea celor care făceau acest lucru, în prezent se vede lucrând în continuare în domeniul sustenabilităţii, transferând acea pasiune în această direcţie, care începe să capete din ce în ce mai multă greutate, indiferent de piaţa sau despre industria de care vorbim. „Mi-aş dori mult să rămân în acest domeniu al sustenabilităţii, să îmi aduc şi eu contribuţia la conservarea planetei pentru generaţiile viitoare. Principalul obiectiv este să facem fabrica de biocombustibil avansaţi să funcţioneze la parametri optimi. Acest lucru presupune un lanţ de aprovizionare robust, o organizaţie productivă şi dezvoltarea competenţelor de ordin tehnic, astfel încât să putem depăşi cu succes toate provocările viitoare”, a concluzionat Dragoş Gavriluţă.
Omul din spatele businessului
O carte/film/piesă de teatru pe care o/îl recomandaţi este...
Arta Posibilului, de Rosamund Stone Zander şi Benjamin Zander
Un loc de vizitat este...
Satul Peştera, aflat în Rezervaţia Naturală Munţii Piatra Craiului, la 10 km de Bran şi
40 km de Braşov. Satul se află într-o zonă foarte frumoasă, cu privelişti magnifice în care se disting crestele Munţilor Bucegi şi Piatra Craiului.
În timpul liber preferaţi să...
...petrec timp cu familia şi să vizitez locuri noi.
Un citat/o idee după care vă ghidaţi este...
Îmi place foarte mult un citat din Dr. Seuss: „Viaţa e prea scurtă pentru a te trezi cu regrete. Aşa că iubeşte-i pe cei care te tratează bine, iartă-i pe cei care nu o fac şi crede că totul se întâmplă dintr-un motiv. Dacă ai o şansă, fructific-o. Dacă îţi schimbă viaţa, las-o.”
Energia pentru a conduce compania o luaţi din...
...motivaţia de a termina ce am început, adică de a face fabrica de la Podari un succes.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro